zanimanja

Tijekom 2014. godine na portalu MojPosao objavljeno je više od 19.000 natječaja za slobodno radno mjesto, što je povećanje od 11 posto u odnosu na 2013. godinu, navodi se u priopćenju portala MojPosao.

Najtraženija zanimanja u 2014. bila su: konobar, programer, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, komercijalist, administrator te vozač kamiona.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:
– prodaja (trgovina) – 20 posto svih oglasa i 18 posto svih životopisa,
– turizam i ugostiteljstvo – 18 posto svih oglasa i 12 posto svih životopisa,
– administrativna zanimanja – osam posto svih oglasa i 13 posto svih životopisa,
*u jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2014. od ukupno objavljenih oglasa njih 58 posto odnosilo se na stalni radni odnos, što je tri posto više nego u 2013. godini. U 50 posto oglasa nudila se mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme, prenosi Tportal.hr.

U šest posto objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a četiri posto oglasa odnosilo se na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

Kada su u pitanju tražitelji posla, njih gotovo polovica (48 posto) bila je zainteresirana za stalni radni odnos. Interes za honorarni posao je iskazala gotovo trećina posloprimaca (29 posto), dok ih je 13 posto tražilo radni odnos s poluradnim vremenom.

Na traženje sezonskog posla tijekom 2014. godine usmjerilo se tek deset posto posloprimaca.

Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Poslodavci traže zaposlenike s naprednim znanjem engleskog jezika

Tijekom 2014. godine poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 50 posto oglasa srednja stručna sprema je bila uvjet za dobivanje posla.

S druge strane, 55 posto posloprimaca kao stupanj obrazovanja je navelo srednju stručnu spremu.

U 34 posto oglasa zahtijevala se visoka stručna sprema, a ista se navodila u 18 posto životopisa.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u 54 posto oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (57 posto oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 18 posto oglasa. Profesionalno poznavanje engleskog jezika navedeno je kao uvjet u 11 posto oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni.

Po pitanju poznavanja naprednog stupnja engleskog jezika, potrebe poslodavaca i znanje posloprimaca nisu u ravnoteži – tek malo više od petine posloprimaca (23 posto) navodi napredni engleski jezik kao svoju vještinu.

Profesionalno poznavanje engleskog jezika navodi 14 posto posloprimaca, a osnovno poznavanje njih 12 posto.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 14 posto posloprimaca navelo je osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski, čije osnove poznaje šest posto tražitelja posla.

Informatičke vještine kao uvjet za dobivanje posla navedene su u 33 posto oglasa i pritom su poslodavci najviše tražili poznavanje rada u Wordu i Excelu.

U gotovo polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (47 posto) i to prosječno dvije godine i 9 mjeseci.

Rast broja oglasa za osobe s invaliditetom

Tijekom 2014. godine poslodavci su objavili preko 500 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na 2013. godinu, takvih oglasa je bilo pet posto više.