stranke proračun most petrov

Stranke iz gradskog i državnog proračuna svake godine dobivaju milijune, pa opet od, primjerice Grada Zagreba, stanove i prostore u najam po višestruko nižim cijenama od tržišnih. Posljednji je takav primjer Mosta, kojem je omogućeno da dobije gradski prostor za 1062 kune mjesečno, a isti takav na tržištu bi plaćao između sedam i 20 tisuća kuna, ovisno o tome radi li se o uređenom ili neuređenom prostoru, piše tportal.

Most nezavisnih lista dobio je prošlog tjedna od Grada Zagreba na adresi Draškovićeva 23 prostor veličine 170 m2 koji se sastoji od tri prostorije u prizemlju ulične zgrade, podruma, galerije, WC-a i mini kuhinje.

Do gradskog prostora Most ne bi mogao doći da u prosincu prošle godine, taman kada se sklapala vladajuća većina na državnoj razini, u Skupštini Grada, na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, nije izglasana izmjena Zaključka o dodjeli gradskih prostora na korištenje.

Naime, do tada su pravo na prostor imale stranke koje su zastupljene u Skupštini, a izmjenom Zaključka to se omogućilo i strankama koje su zastupljene u Saboru. Tako je prva stranka koja je konzumirala novo pravo postao upravo Most. Za razliku od njega, Reformisti Radimira Čačića dobili su prostor još dok su bili registrirani kao udruga.

Oni pak prostor u Ulici Pavla Hatza 12 veličine 162 m2 plaćaju 1012 kuna mjesečno, ali za razliku od Mostovog, vodi se spor oko njegovog vlasništva pa ako se dogodi da Grad u međuvremenu više ne bude vlasnik prostora, Reformisti će se morati iseliti.

Cijene po kojima Grad iznajmljuje prostore strankama višestruko su niže od tržišnih, a s obzirom da se stranke financiraju kroz gradski i državni proračun, koji pune građani, opravdano je zapitati se je li to normalno?

Naime, Grad Zagreb za funkcioniranje stranaka u 2016. predvidio je u proračunu 2,7 milijuna kuna raspoređenih sukladno broju mandata. Tako je najviše pripalo Bandićevim zastupnicima, 924 tisuće, slijedi SDP sa 631, HDZ-u je pripalo 415, HSLS-u 205, HSU 164, HSS-u 153, HNS-u 102…

Na državnoj razini stranke će si u 2016. iz proračuna rasporediti 47,3 milijuna kuna, a s obzirom na činjenicu da ima 15 zastupnika, velik dio kolača pripast će i Mostu.

Od Vedrane Likan iz agencije Colliers doznajemo da cijene prostora, koje se nude u središtu Zagreba, variraju ovisno o stanju prostora, tome je li ulični i dvorišni, pa se tako i raspon kreće od pet do petnaest eura za kvadrat. Drugim riječima, prostor, primjerice onaj koji je dobio Most, mogao bi se rentati za između sedam i dvadeset tisuća kuna, a dan je na korištenje za 1062 odnosno za 6,2 kune, što je manje od eura po kvadratu.

Već spomenuti Zaključak propisuje da stranke prostor plaćaju ovisno o zoni u kojoj se on nalazi. Tako se cijene kreću od 2 kune zam2 u petoj do maksimalnih 7kn/m2 u tzv. nultoj zoni.

U ovom trenutku političke stranke koriste 48 gradskih prostora, a riječ je uglavnom o stanovima u zgradama, rjeđe o uličnim poslovnim prostorima. HDZ i SDP, kao dvije najveće stranke, svoje nacionalne središnjice nemaju u zgradama koje su u gradskom vlasništvu.

No zato njihove zagrebačke podružnice jesu pa tako za prostor u Praškoj 2 SDP plaća mjesečnu rentu od 1834 kune za 263 m2. HDZ najveći prostor u Gundulićevoj od 727 kvadrata plaća 3635 kuna, a uz njega ima, kao i SDP, niz manjih prostora koje koriste mjesni ogranci.

Bandić je svojoj Stranci rada i solidarnosti dao prostor u Praškoj ulici 2 veličine 148 kvadrata, a mjesečni je najam 1036 kuna. HNS pak ima tri prostora veličine cca tristo kvadrata, za koje izdvaja dvije tisuće kuna. Uz to ima još šest prostora u gradu.

Izvor: tportal