božić vrijeme

Iako mnogi o tome sanjaju, čini se da ni ove godine neće biti ništa od bijelog Božića, kažu meteorolozi. Stabilni prosinački dani samo su nastavak stabilnog razdoblja koje nas prati od studenog, piše Crometeo. I dok je prošle godine zemlju barem snijeg zabijelio neposredno nakon Božića, ove godine, čini se, ništa ni od toga. Dapače, prognostičari kažu u Dalmaciji će se Božić slaviti na plaži.

I studeni i prosinac poznati su po učestalim ciklonama, tj. nestabilnom vremenu, no ove godine oba mjeseca i u većem dijelu Europe i Sjeverne Amerike dominantno su pod utjecajem snažnih i toplih zapadnih visinskih strujanja pa za sada ozbiljnije zime nema.

U većem dijelu Sredozemlja pa tako na našem području, kontinuirano se obnavlja polje visokog tlaka zraka pa nas prati stabilno vrijeme bez oborina, najavljuju meteorolozi koji kažu da nas ni u sljedećim danima ne čeka promjena.

Postojana anticiklona i dalje će “carevati” iznad našeg dijela Europe, donoseći nam nastavak stabilnog vremena uz temperature zraka koje će danju i dalje biti više od normale za ovaj dio godine, piše Crometeo.

Srijeda će biti pretežno sunčana. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita povremeno jaka, a samo ujutro na otvorenom moru može biti umjerene do pojačane tramontane. Jutarnje temperature u neznatnom porastu, najviše dnevne većinom od 10 do toplih 16°C.

Pitanje je koliko će i sredinom tjedna biti sunca jer je velika mogućnost da se nastavi tzv. temperaturna inverzija. To je pojava kad su naši nizinski krajevi pod maglom i oblacima, a samim time je i temperatura niža.

U tim situacijama na Jadranu i u planinama uživaju u lijepom i sunčanijem vremenu. Ako se uspostavi magleni sloj onda će možda biti dosta hladno uz temperaturu zraka oko nule. Ako se u nekom danu razvedri i pojavi se sunce onda možemo računati na malo toplije vrijeme tijekom dana. No, čini se da baš i nećemo vidjeti sunce.

Četvrtak na Jadranu donosi pretežno sunčano vrijeme. Ujutro je u zaobalju moguća magla.

Noću će puhati slaba bura, danju tiho ili slab vjetar s mora. Minimalne jutarnje temperature od -2 ponegdje u Zagori do 11°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 9 do 15°C.

U unutrašnjosti će pak biti dosta oblaka, ali bi se trebalo zadržati većinom suho ili možda uz slabu rosulju. Jutarnja temperatura oko nule ili malo ispod pa nije sasvim isključena opasnost od poledice, a dnevna se neće bitnije mijenjati ili će samo malo porasti.

Vjetar većinom slab, a vidljivost mjestimice može smanjivati magla, osobito u noćnim i jutarnjim satima.
Na Jadranu će stabilno biti i tijekom petka. Bit će pretežno sunčano, ponegdje ujutro uz maglu ili niske oblake. Bit će tiho ili će puhati slab vjetar promjenjiva smjera. Temperature bez promjene. Za vikend nastavak stabilnog vremena.

U unutrašnjosti je moguća manja promjena vremena tijekom petka kad će postojati veća mogućnost za sunčana razdoblja. Najviša dnevna temperatura većinom od 6 do 9°C.

U subotu će na Jadranu biti pretežno sunčano. Ujutro ponegdje u zaobalju magla. Puhat će slab sjeverozapadnjak, na moru povremeno umjeren. Toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 10 do 16°C.

Nedjelja će biti stabilna uz suho i pretežno sunčano vrijeme. Ujutro će ponegdje u zaobalju biti magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će na otvorenom moru biti pojačan. Toplo za dio godine.

U unutrašnjosti bi se za vikend trebala probiti južina, a to znači jačanje jugozapadnog vjetra, razbijanje hladnijeg prizemnog sloja zraka i djelomično razvedravanje. Zato će za vikend vjerojatno biti malo više sunca, ne vidi se nikakva ozbiljnija kiša, a temperatura zraka će biti u porastu.

Kako pišu meteorolozi udruge Crometeo, prema današnjim prognostičkim materijalima, ni u nadolazećem tjednu nema promjene vremena. Mogućnost ostvarenja prognoze je značajna. Sve do Božića anticiklona će održavati stabilno vrijeme, tek ponegdje uz jutarnju maglu.

Temperature zraka će biti značajno više od normale za dio godine. Ne samo da je izgledno da Badnjak i Božić neće donijeti snijeg na Jadranu, već on nije izgledan ni u unutrašnjosti. Dapače, Božić bi se u Dalmaciji mogao slaviti na plažama u kratkim rukavima, zaključuju iz udruge Crometeo.