hcsp_starcevic1

Na današnji dan 28. veljače 2014. navršilo se 118 godina od smrti utemeljitelja pravaške državotvorne misli, Oca hrvatske države i moderne hrvatske nacije dr. Ante Starčevića. Obljetnicu smrti svog osnivača tradicionalno obilježava Hrvatska čista stranka prava (HČSP), čiji su se članovi danas okupili ispred groba Oca Domovine na zagrebačkim Šestinama.

Obilježavanju je nazočio predsjednik HČSP-a Josip Miljak, obnovitelj stranke Ivan Gabelica, Frano Čirko predsjednik Mladeži, dogradonačelnik Solina i ugledni član stranke Josip Tokić, prijatelji HČSP-a general Željko Glasnović i Ivan Pandža, te brojni članovi i dužnosnici stranke.

Obilježavanje je predvodio Frano Čirko koji je pozdravio sve nazočne i pozvao na polaganje vijenca i paljenje svijeća. Nakon toga su se kratkim govorima obratili Miljak, Glasnović i Gabelica.

hcsp_starcevic3

Svi su naglasili nemjerljivi doprinos dr. Ante Starčevića u formiranju hrvatske nacionalne i državotvorne misli i ocijenili Oca Domovine kao jednoga od najvažnijih hrvatskih velikana u cjelokupnoj našoj povijesti.

“Ova nova hrvatska država tek je blagi okvir od stvarnoga poimanja državnosti jednog suverenog naroda, kakvima je Starčević vidio Hrvate. Ona tek mora urediti po pravaškim načelima i Starčevićevom nauku. Samo površni poznavatelji Oca domovine mogu tvrditi da je uspostavom hrvatske države 1991. ostvaren njegov san i to je najveća uvreda samoga Starčevića”, naglasio je u svom govoru Josip Miljak.

“Uvjereni smo da bi on bio manje zadovoljan položajem i stanjem Hrvata danas, nego položajem koji su imali u njegovo vrijeme. Borba za pravu Državu tek je pred nama, a takva država je itekako moguća i ostvariva”, ustvrdio je Miljak.

Za članove HČSP-a dr. Ante Starčević zasigurno je najvažnija povijesna osobnost njihove stranke, budući da je Otac Domovine na današnji dan 1896. i preminuo kao predsjednik Čiste stranke prava.

hcsp_starcevic4

Autor: F.Č.
Foto: Sloboda.hr