prpic_hgspot

Hrvoje Prpić, osnivač i bivši vlasnik HG Spota, nakon sudske presude prestaje poslovati u Hrvatskoj. Tako je izvjestio javnost preko svog Facebook profila. Od sada će poslovati samo u Velikoj Britaniji, a i najavio je da će svim stranim ulagačima preporučiti da Hrvatsku zaobilaze u širokom luku. Njegov istup na Facebooku prenosimo u cjelosti:

“Ja sam oduvijek vjerovao da su državni službenici jadnici koji će napraviti sve samo da zadrže posao, ali sam imao povjerenje u sudstvo da sve to ispravi. Tako je i prije dvije godine došao porezni inspektor u Trillenium, mjesec dana sjedio i kad nije našao ništa, rekao nam Ja nažalost nešto moram pronaći, tako mi je rekla šefica da se ne vraćam dok nešto ne nađem.

I onda se odlučio na račune našeg dizajnera da su neispravni, jer, kako on kaže, nemaju JMBG (imaju OIB i zakon kaže da je dovoljan OIB, ali on je rekao da moraju imati i JMBG). Na našu izjavu da je to glupost i da što to radi, odgovorio nam je Znam, ali ja moram nešto naći. Gledajte, vi se žalite na presudu, a ja se neću žaliti na žalbu pa ćete to riješiti na sudu.

Iako sam bio ljut, rekao sam si Državni službenici su bijednici, ali zato postoji sud da to ispravi. I, naravno, uložili smo žalbu i čekali na rješenje. Porezna je naravno u međuvremenu zablokirala sredstva u visini PDV-a tih računa (60-ak tisuća kn).

Danas stiže rješenje suda u kojem kažu da se žalba odbija i da PDV koji je dizajner UPLATIO u proračun ostaje u proračunu, ali da ga mi ne možemo koristiti jer dizajner nije ispravno napisao račun. Nije bitno ni to što je on ispravio račun da odgovara nekom službeniku (ne i zakonu jer je zakonu odgovarao otpočetka). I ne samo to, nego mi zaračunavaju kamate na PDV koji su držali kod sebe pa sve do današnjeg dana. Kamate na novac koji su čuvali da mi ga netko ne ukrade?

Ako sve bude u redu s Trilleniumom, očekujemo ulaganje od dva milijuna eura i vjerujte mi da ću učinite sve da ni jedna kuna ne dođe na ovo tržište. Ako će i biti programera iz ove male, korumpirane državice, morat će se preseliti u neku drugu jer ja ovdje više ne radim”, napisao je Prpić.

Autor: F.Č.
Foto: Nacional