švicarski franak banka presuda osijek

Samo četiri mjeseca trebalo je osječkoj sutkinji Zrinki Šeks Poštić, inače kćeri Vladimira Šeksa  da na Općinskom sudu u Osijeku donese nepravomoćnu presudu o ništetnosti odredbe o kamatama na kredit koji je otplaćen za osobni automobil, a bio jevezan za švicarski franak. Presudu je pročitala u 3 minute, piše 24.sata.hr.

To je prvi slučaj u Hrvatskoj da je ovakva presuda donesena, kada je u pitanju kupovina automobila na kredit kojemu je kamata bila vezana za švicarac.

Može zahtijevati sve razlike u kamatama

Presuda je pozitivna u korist tužitelja koji je tužio ZABA-u vezanu za ništetnost odredbi o kamatama, a radi se o kreditu koji je već otplaćen i kreditu za osobni automobil. Utvrđene su ništetne sve odredbe o kamatama od početka kredita do otplate i ako presuda postane pravomoćna imamo pravo zahtijevati povrat od strane banke sve razlike u kamatama. Sve troškove podnosi tuženik i ovu parnicu smo dobili s minimalno uloženih troškova, jer nismo išli na vještačenja niti smo odmah tražili određeni iznos za isplatu. Razlika bi bila negdje od 10.000 do 15.000 kuna plus zakonske zatezne kamate koja se također veže uz švicarske franke. Kamata je rasla zadnje dvije godine, pa je i iznos preplaćenih kamata niži. Kamata je bila manja od 5 posto, a rasla je do 7,5 posto. Kao podlogu smo imali presudu Visokog trgovačkog suda, što nam je pomoglo da dobijemo ovu parnicu, no za svaki ugovor se mora posebno utvrditi jesu li odredbe ništetne ili ne. Pozivali smo se na odredbe te presude VTS-a. Visina kredita je bila na 118.000 kuna i u cijelosti je isplaćen 2014. godine – rekla je Vesna Koški, odvjetnica Ž. M. iz Osijeka.

Presuda je došla već nakon četiri mjeseca

Za ostale dužnike je bitno znati da smo tužbu podigli u veljači, a presuda je došla već nakon četiri mjeseca. Stvarno je bilo brzo. Jako sam zadovoljan. Veliki su troškovi, povrat je mali i zato se malo ljudi odlučuje na ovakve tužbe, ali mislim da bi svatko tko je imao kredit za automobil vezan za švicarac trebao tražiti povrat svog preplaćenog novca – rekao je Ž. M., oštećeni vlasnik automobila.

O presudi su se pozitivno izjasnili i u Udruzi Franak, a osvrnuli su se i na nemili događaj, samoubojstvo zbog kredita u švicarcima. Pozvali su sve koji imaju kredite u švicarcima da krenu sa tužbama, jer drugog izbora nema.

– Zadovoljni smo. Prva presuda za auto kredit vezano za kamatu znači da se ipak nešto kreće. Pozvala bih sve koji imaju kredite u švicarcima da krenu s tužbama, jer drugog izbora nema. Nažalost ovaj posljednji slučaj samoubojstva zbog švicarca nije prvi slučaj, ali se nadamo da je zadnji i da će naša Vlada napraviti nešto za nas frankere. Nemam riječi za ovo što se jučer dogodilo – rekla je Darija Švob iz Udruge Franak.

Izvor: 24 sata