tihomir orešković javni dug prodaja

Hrvatska Vlada ovoga će ljeta započeti ‘roadshow’ kako bi se privukao interes za planiranu prodaju 1,5 milijardi eura obveznica i drugih investicija, čime bi se trebala diversificirati ekonomija ovisna o turizmu i kako bi se održao rast.

Ministar financija, koji će voditi međunarodnu prodaju, iskoristit će taj novac za refinanciranje jednake količine duga koji na naplatu dolazi ove godine, kazao je premijer Tihomir Orešković u intervjuu za uglednu agenciju Bloomberg, prenosi Jutarnji list.

“Najnovija članica Europske unije pokušava zadržati ekonomski rast nakon šest godina recesije koje su do 2015. za 12 posto srušile BDP”, ističe Bloomberg. Politika nove Vlade uključuje smanjenje fiskalnog deficita, prodajom oko 30 milijardi eura vrijedne državne imovine, i vraćanje dugova, navodi se.

Orešković, koji je preuzeo dužnost u siječnju, suočava se s prvim testom kao šef Vlade u petak, kada će se u Saboru glasati o prijedlogu proračuna.

Kazao je kako je uvjeren da će njegov fiskalni plan vezan uz reforme proći i da će privući investitore koji će oživjeti javne kompanije i sagraditi nove tvornice.

Među premijerovim planiranim potezima su konsolidiranje zdravstvenog sustava, rezanje troškova nabave, smanjenje broja državnih agencija i rezanje suvišne potrošnje.

“Hrvatska ima ogroman neiskorišteni potencijal. Svi Hrvatsku znaju po turizmu, ali mi imamo i druge resurse. Veliko je zanimanje za energetiku kao i za infrastrukturne projekte, a imamo i vrlo vještu i talentiranu radnu snagu koja se može natjecati na globalnoj razini”, kazao je Orešković.

Orešković tvrdi kako planira stabilizirati javni dug koji je na razini 85 posto BDP-a, prije nego li idućim godinama krene na njegovo smanjenje. Također, komentirao je i napore Mosta da se HNB-u oduzmu određene ovlasti i promijeni monetarna politika.

“Moj stav je jasan. Monetarna politika mora ostati neovisna kao što je slučaj u svim europskim državama”, kazao je.

U intervjuu se dotaknuo brojnih pitanja, pa tako i referenduma koji će se u lipnju održati u Velikoj Britaniji oko izlaska iz EU, migrantske krize i naporima koje Hrvatska čini kako bi se pridružili Schengenu.

“Možda je Brexit dobar test. Svi mi imamo svoje izazove i razlike, ali na kraju dana sve se svodi na kompromis. Tako i Europa, kad je suočena s izazovima, na kraju dođe do konkretnog rješenja”, zaključio je Orešković.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji/Bloomberg