viktor orban mađarska ograda

U razgovoru za njemački Bild, mađarski premijer Viktor Orban pojasnio je zašto ne pristaje na kvote za raspodjelu migranata po Europskoj uniji. Nazvao je migrante koje dolaze u Europu “muslimanskim osvajačima” i istaknuo da njegova zemlja nema namjeru prihvaćati migrante, prenosi radiosarajevo.ba.

“Kad su oni koji su 2015. stigli na mađarske granice ušli u zemlju ilegalno, to nije bio val izbjeglica nego invazija. Nikada nisam razumio kako je Njemačka, primjer discipline i vladavine prava za sve nas, mogla slaviti masovni ilegalni ulazak, anarhiju i kaos kao nešto dobro”, ocijenio je Orban za Bild Zeitung.

Naglasivši da mađarski narod ne želi te imigrante, Orban je rekao da je “to pitanje suvereniteta i kulturnog identiteta” i da se “mora sačuvati pravo na odlučivanje tko će živjeti na tlu Mađarske”.

Orban je upozorio da će veliki broj muslimanskih imigranata dovesti do paralelnih društava i da je “multikulturalnost iluzija, jer se muslimansko i kršćansko društvo nikad neće povezati”.

“Mi (Mađari op.) to ne želimo. I ne želimo da nas itko na to prisiljava”, naglašava Orban.

Orban je u intervjuu odbacio tvrdnje da Mađarska uzima novac iz Europske unije, a odbija to kompenzirati prihvatom migranata.

“Kohezijski fond, koji koristi mađarska ekonomija, nije dar. To je pravedna ravnoteža kada otvorimo naše tržište slobodnoj konkurenciji, i nema nikakve veze s pitanjem migranata”, pojašnjava Orban.

Krajem prošle godine Europska komisija tužila je sudu EU Mađarsku, Poljsku i Češku, jer su odbile primiti migrante u okviru programa za relokaciju migranata.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Bild/Radiosarajevo.ba