viktor orban mađarska premijer fidesz

Europa bi o svojoj migrantskoj politici trebala pitati vlastite građane, a Mađari unatoč pritiscima ne će pristati na promjenu svojih kulturnih obrazaca, jer ne žele paralelna društva kakva postoje u državama s velikim brojem migranata iz muslimanskih zemalja, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za slovenski portal “nova24tv.si” mađarski premijer Viktor Orban.

Multimedijalni portal, čije je osnivanje pokrenuo bivši slovenski premijer Janša, inače Orbanov prijatelj, razgovarao je s Orbanom prilikom nedavnog kongresa Europske pučke stranke (EPS) u Madridu.

“Krajnje je vrijeme da u raspravu o migracijskoj politici uključimo Europljane jer ovo što se sada događa ljudi nisu odobrili. Nismo ih pitali što misle o sadašnjoj politici prema migrantima, a bolje je da ih se u tu debatu uključi dok ne bude prekasno”, kazao je Orban u razgovoru, te dodao da nacionalni lideri u donošenju svojih odluka moraju pratiti ono što kažu ljudi.

“Najprije moramo priznati suverenost naroda u odlučivanju o tome kakvo društvo žele”, kazao je Orban, dodavši da Mađari ne žele neintegrirano društvo u kojemu bi paralelno i odvojeno živjele muslimanske i kršćanske zajednice, kako se to u nekim europskim državama dogodilo.

Mađari nemaju ništa protiv takvog modela, ali ga sami ne žele, nego bi htjeli sačuvati društvenu strukturu koju imaju sada, kazao je mađarski lider kojega su zbog njegove migrantske politike i podizanja bodljikave žice kako bi Mađarsku zaštitio od izbjeglica i migranata, u Europi do sada često javno kritizirali.

“Ne ćemo podleći pritisku izvana da promijenimo naše sadašnje kulturne obrasce”, kazao je Orban, te dodao da Mađari imaju pravo na sadašnji način života i očekuju da se to poštuje.

“Ne želimo na mađarskoj zemlji biti u konkurentskom odnosu s drugom civilizacijom ii očekujemo da se naše odluke poštuju. Mi Mađari smatramo da je kršćanska tradicija važna, da je obitelj važna, da je važan brak jednog muškarca i jedne žene. Vjerujemo da je nacionalna svijest nešto dobro i da to nije nešto opasno, kao što je, primjerice, opasan nacionalizam. Nacionalna svijest je dobra i potrebna jer ona određuje i konstituira temeljni okvir našeg postojanja”, kazao je Orban.

Na pitanje mogu li migranti probiti ogradu s bodljikavnom žicom koju je postavio na granici sa Srbijom, a onda i s Hrvatskom, Orban je rekao da je ograda “neuništiva” i da im to ne bi uspjelo, a otkrio je i gdje ju je Mađarska nabavila.

“Ogradu rade naši zatvorenici, vlastitom tehnologijom. To je za nas najjeftinije, a time pokrivaju i trošak svog boravka u zatvoru”, rekao je Orban, dodavši da su ranije pokušavali dijelove za ogradu uvesti.

“Pozivali smo sve: Španjolsku i Njemačku, pa i Rusiju i Kinu, da nam osiguraju dijelove za ogradu jer u Europi nije bilo zaliha, a to govori kako je Europa na tako velik migrantski val bila nespremna”, kazao je Orban u razgovoru za slovenski portal.

Poznato je da su neke tvrtke odbile isporučiti Mađarskoj bodljikavu žicu za koju se znalo da se njome namjerava ograditi granica prema izbjeglicama, a najpoznatiji je primjer dvojice Nijemaca turskog podrijetla koji su bez imalo dvojbi time odbili i mogućnost ozbiljne zarade za svoju tvrtku. (Hina)