viktor orban imigranti izbjeglice granica

Mađarski premijer Viktor Orban za Novu TV rekao je da su građani Europe uz njega, a usporedbe s nacistima nazvao je dijelom političke igre.

Na pitanje je li spreman otvoriti granicu između Hrvatske i Mađarske i Slovenije odgovorio je: “Ne, ne. Nemoguće je. Zatvorili smo granicu i predlažemo da ih se šalje natrag u Grčku, a ne da ih se šalje na sjever prema Austriji i Njemačkoj.”

“Cilj nije samo izbjeći invaziju mađarske granice, nego ih vratiti natrag. U suprotnom, Schengen će se urušiti. Ako je Mađarska spremna propustiti invaziju i imigrante kroz svoj teritorij, to znači da je Schengen gotov, a Schengen je vrijedan i moramo ga braniti”, kazao je Orban.

Vrlo je jasnog stava da Europu treba braniti jer se ljudima ne sviđa ono što se događa. “Većini Europljana se to ne sviđa. Oni se protive.”

Rekao je i kako je razgovarao s hrvatskim premijerom Milanovićem na summitu, a da je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović imao dobar razgovor.

“Imali smo dobar razgovor i cijenim hrvatski narod. Uvijek cijenimo i poštujemo izabrane čelnike i željeli bismo održati dobre odnose između Hrvatske i Mađarske”, pojasnio je Orban.

Mađarska zatvara granicu, iako migranti u njoj ne žele ostati, jer prije svega misli da će ono što se sada događa “uništiti Europu, a mi je želimo braniti. Drugo je da imamo međunarodne obveze, međunarodne ugovore. Oni su jasni i moramo ih se pridržavati. Europski kontinent je kontinent vladavine prava. Ako se ne pridržavate pravila rezultat je kaos. Moramo se držati pravila što znači schengenskih pravila”, zaključio je Orban u razgovoru za Novu TV.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr