optimist

Nova studija koja je istraživala vezu između optimizma i zdravlja srca kod više od 5.100 srednjovječnih do starijih Amerikanaca otkrila je da optimizam nije dobar samo za mentalno nego i za fizičko zdravlje, piše ScienceDaily.

Znanstvenici s američkog Sveučilišta u Illinoisu na čelu s Rosalbom Hernandez proveli su studiju među dobrovoljcima u dobi od 45 do 84 godine, a rezultati su pokazali da optimisti imaju dvostruko veće izglede za dobro zdravlje kardiovaskularnog sustava od pesimista.

“Pojedinci s najvećom razinom optimizma imaju dvostruko veće izglede za idealno kardiovaskularno zdravlje u usporedbi s pesimistima”, rekla je Hernandez istaknuvši da povezanost optimizma sa zdravljem kardiovaskularnog sustava postoji bez obzira na čimbenike kao što su socio-demografske karakteristike ispitanika te njihovo mentalno zdravlje, prenosi Narod.hr.

Znanstvenici su također otkrili da optimistični sudionici studije imaju bolju razinu šećera i kolesterola u krvi od pesimista. Oni su također fizički aktivniji, imaju idealniji indeks tjelesne mase i rjeđe su pušači.