bojan glavašević, glavašević, sdp, pobačaj, abortusFoto: fah

Saborski zastupnik i član predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević komentirao je za Zadarski list izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića kako život počinje začećem. Glavašević tvrdi i upozorava kako je teza ministra tek njegov osobni stav.

“O tome kad počinje život nema nikakvih konkluzivnih znanstvenih dokaza i svaka teza koja govori suprotno je tek još jedna u nizu laži koje zagovornici pobačaju stalno perpetuiraju”, tvrdi Glavašević podsjećajući na nedavnu odluku Ustavnog suda koji je ustvrdio da se pobačaj u Hrvatskoj ne može zabraniti.

SDP-ov Bojan Glavašević, po struci je lingvist i sociolog te asistent na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Podsjetimo, Ustavni sud Republike Hrvatske 2008. poslao je upit Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu “o pitanju dozvole prekida trudnoće”.

Tadašnji ravnatelj KBC-a, akademik Željko Reiner, odgovorio je Radoloviću da predlaže da Ustavni sud zatraži od svih medicinskih fakulteta u RH formiranje zajedničkog tima stručnjaka i znanstvenika koji bi zauzeli stručni i znanstveni stav, rukovodeći se svjetskim medicinskim znanstvenim stavovima.

Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, 13. rujna 2009. godine, tako je dostavila akademiku Reineru odgovor užeg vodstva Klinike u kojem stoji da su jednoglasno zaključili da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice.

Najveći medicinski stručnjaci u Hrvatskoj formiravši zajedničko Povjerenstvo, očitovali su se o početku ljudskog života i njegovu prekidu.

Stručno mišljenje svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj jest sljedeće: „S medicinskog stajališta, u etičkom i stručnom aspektu, nema nikakvog opravdanja za pobačaj zdravog ploda na zahtjev zdrave trudnice, kako to regulira članak 15. postojećeg zakona. Medicinska se struka definira svojim profesijskim zadaćama, a to su prevencija, dijagnostika i liječenje. U pobačaju zdravog ploda zdrave trudnice na njen zahtjev nema ovih kvalifikativa, te je problem u potpunosti u prostoru zakonodavstva.“

Povjerenstvo je također istaknulo da je neosporiva znanstvena činjenica da je tijekom trudnoće riječ o ljudskom životu u fazama zametka (embrija) i ploda (fetusa).

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Zadarski list