bl. Alojzije Stepinac

U Tebe se, Gospodine, pouzdajem! – rečenica je po kojoj je kardinal Alojzije Stepinac živio čitav život. Od trenutka kada je prihvatio Božji poziv i postao svećenikom bio je spreman pomoći svima pa i pod cijenu svog života. Jedan je od rijetkih koji je u najmračnijim razdobljima hrvatskog naroda širio i živio Evanđelje, znajući da time sebe dovodi u opasnost. Iako proganjan za vrijeme II. svjetskog rata, a naročito nakon, ostao je vjeran Crkvi i Bogu, te se beskompromisno borio za slobodu i život svakog čovjeka.

Smatrao je da su svi ljudi Božja djeca i da ne postoji podjela prema rasi, nacionalnosti, vjeri. Tijekom II. svjetskog rata spasio je broje ugrožene, čija svjedočanstva i danas to potvrđuju. Nakon rata, osuđujući bezbožnu ideologiju i upozoravajući na progone i masovna ubijanja koja se ne bi smjela činiti, komunističke vlasti ga uhićuju i lažno optužuju. Proveo je u zatvoru i kućnom pritvoru ostatak života. Stepinac se i tada brinuo o nezbrinutima – hranio je gladne, udomio je beskućnike, spasio je ugrožene. Vjera mu je bila najveća snaga te je često isticao da vjera nije list na stablu ljudskog života, nego je vjera korijen. O njegovoj ustrajanosti i hrabrosti progovorio je i papa Ivan Pavao II., koji ga je i proglasio blaženikom: „Blaženi Alojzije Stepinac ostavio je poseban primjer kršćanskog svjedočanstva. On je službu navještenja Evanđelja ispunio prije svega svojom patnjom za Crkvu, a svoju je poruku vjere zapečatio smrću. Draža mu je bila tamnica negoli sloboda, i to samo zato da bi obranio slobodu Crkve i njezino jedinstvo. Nije se strašio okova kako ne bi bile okovane riječi Evanđelja.‟

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alojzije Stepinac bio je svjetlo hrvatskog naroda i katoličke vjere onda kada je to bilo najpotrebnije. Doista je bio biskup nade i neprestano je širio optimizam i Božju riječ. U svojoj je oporuci na kraju napisao: „Sjetite se kojom zgodom u svojim molitvama i mene, svoga pastira u teškim vremenima, da mi Gospodin bude milostiv. Nadam se da će mi milosrdni Isus udijeliti milost te ću moći vazda u nebu moliti i za sve vas dok bude svijeta i vaše nadbiskupije, da postignete cilj za koji vas je Bog stvorio.‟ Preminuo je 10. veljače 1960. godine i zato se 10. veljače obilježava i slavi dan bl. Alojzija Stepinca.

Za više vijesti na temu vjere – klikni LIKE!

Kako bi naš najveći zaštitnik na nebu uslišio naše molitve, izrecimo i mi molitvu za njegovo proglašenje svetim:

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,
blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi
kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi
i vođen Duhom tvoje ljubavi,
zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo
da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš
među svece sveopće Crkve,
da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Autor: J.M.
Foto: Glas Koncila