oliver frljić poljskaFoto: N1

Protiv Olivera Frljića u Poljskoj podignuta je tužba. To je učinjeno zbog kazališne predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” u kojem je vrijeđano vjersko i naconalno dostojanstvo građana. Prijavu je podnijelo nekoliko gradskih vijećnika nakon što je njihova kolegica gledala predstavu i prenijela što je vidjela u Frljićevoj predstavi, piše bitno.net.

Predstava je inače rađena u koprodukciji nekoliko kazališnih kuća. Ono što je zanimljivo jest da je među njima i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke (možda i na račun hrvatskih poreznih obveznika).

Tako ponovno strane države, poput Njemačke, rješavaju hrvatske probleme i stavljaju naše lokalne “idole” na mjesto koje im pripada. U ovom slučaju to je zabrana predstave i tužba.

Također i sramota za Hrvatsku jer većina poljskih medija sa čuđenjem i žaljenjem piše o svemu ovome. O ovome se čak očitovala parlamentarana zastupnica koja je tražila zabranu predstave.

Nažalost, Frljićeva sramota je dijelom sramota i cijele Hrvatske jer poljski mediji vežu Frljića uz našu zemlju.

“Gledajući tu predstavu osjetila sam se uvrijeđena: kao vjernica, Poljakinja i Europljanka. Bilo je potrebno reagirati,” rekla je gradska vijećnica Grażyna Szabelska za javnu radijsku postaju Polskie Radio. U predstavi rađenoj prema motivima romana njemačkog autora Petera Weissa Frljić je u svom dobro poznatom stilu režirao scene koje svojim sadržajem, obrazlažu gradski vijećnici, potpadaju pod kazneno djelo.

Tako u predstavi gola žena s hidžabom na glavi u jednom trenutku iz svojega spolnog organa vadi poljsku zastavu. U sceni nedugo nakon toga glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa (napravljenog od plastičnih posuda) i siluje tu muslimanku. Sve to, navode gradski vijećnici, predstavlja kršenje krivičnog zakonika koji to jasno definira u točki 137. (vrijeđanje nacionalnih simbola), kao i točki 196. (povreda vjerskih osjećaja). Za navedena djela predviđene su novčane kazne, kao i kazna zatvora.

Predali su prijavu tužiteljstvu koje bi trebalo utvrditi, ako je došlo do kršenja zakona, tko je kriv za njega. Sličnu prijavu podnijela je i PiS-ova parlamentarna zastupnica Anna Sobecka koja traži i ispriku Poljskog nacionalnog teatra u Bydgoszczu koji stoji iza toga festivala. Povodom predstave oglasio se i vojvoda kujawsko-pomorskog vojvodstva (poljski ekvivalent županija) Mikołaj Bogdanowicz koji je izjavio kako predstavu nije gledao, ali i dodao da ako se u njoj doista događaju takve scene onda je riječ o protuzakonitom sadržaju. Većina poljskih medija danas piše o skandaloznoj predstavi koja je prikazana na kazališnom festivalu. Predstava je inače rađena u koprodukciji nekoliko kazališnih kuća. Ono što je zanimljivo jeste da je među njima i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca. Dramaturgiju predstave potpisao je sadašnji intendant riječkog HNK-a Marin Blažević, a ta predstava, kako piše na stranici HNK-a, trebala bi imati premijeru u Rijeci 26. studenog ove godine.

Oliver Frljić, dakle, nastavlja obilježavati svoj redateljski opus besmislenim provokacijama koje potom, zajedno sa svojim sljedbenicima, opisuje kao angažiranu umjetnost. U Poljskoj je njegov pristup ocijenjen naprosto kao kršenje zakona koji štiti dostojanstvo ljudi i društva općenito.

Što će se dogoditi u Hrvatskoj s tom predstavom tek treba vidjeti. Ali, ovakvi događaji sigurno su za predstavu reklama kakvu njezini autori i priželjkuju.

Izvor: Sloboda.hr/Bitno.net