pretplatnici pretplata hrt

Danas je u Novinarskom domu u Perkovčevoj u Zagrebu održana javna tribina pod nazivom “Kakav javni RTV servis treba Hrvatskoj?”, a prilikom koje je održano i predstavljanje Udruge obveznika RTV pristojbe “Pretplatnik”, piše Index.hr.

Na tribini su govorili Saša Leković, predsjednik HND-a, članovi Udruge “Pretplatnik” Nada Zgrabljić Rotar i Dražen Rajković te novinar i diplomat Mirko Bolfek te Renato Matić. Gost tribine bio je Tom Henheffer, izvršni direktor udruženja Canadian Journalists for Free Expression.

Na početku tribine prisutnima se obratila Zgrabljić Rotar, predsjednica Udruge Pretplatnik.

“Udruga Pretplatnik je osnovana sada, u mandatu glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića, no njezino osnivanje je pokrenuto u vrijeme mandata Gorana Radmana. Sve što govorimo sada bili smo spremni govoriti i onda. HRT je već 25 godina u tranziciji od državne prema javnoj televiziji. Želimo otvoriti dijalog i ispitati koji su to razlozi zbog kojih se HRT ne može transformirati u javni medij.

Ova Udruga je nestranačka i nepolitička, ne ganjamo vlastite privilegije. Želimo potaknuti i obnoviti dijalog javnosti-pretplatnika i HRT-a, želimo jačati svijet o važnosti javnih medija. Borba za javne medije vrijedna je svakog truda”, kazala je Zgrabljić Rotar.

“Agenda za HRT”

Udruga “Pretplatnik” na tribini je predstavila i dokument “Agenta za HRT”, s dvanaest točaka:

pretplatnici hrt

Mirko Bolfek upozorio je na važnost statusnog pitanja osoblja i novinara na Radioteleviziji te na položaj pretplatnika, koji je danas zanemariv u odnosu na njegovu stvarnu ulogu.

“U zadnja dva ciklusa smjene vlasti, pobjednici su se prema RTV-u odnosili kao prema tijelu vlasti, a ne tijelu javnosti. Smjene su se često odvijale arbitrarno, mimo Zakona o medijima. Kod nas se danas smatra normalno da oni s većinom, kada su izabrani od naroda, smjenjuju vodstvo HTV-a. No, to je defekt, novinarsko osoblje trebalo bi biti zaštićeno od arbitrarnih utjecaja.

Usto, gotovo je nevjerojatna i netransparentnost upravljanja HRT-a. Ništa nije dostupno javnosti, je je poslovna tajna. Čak ni opći akti nisu dostupni, a kamoli pojedinačne odluke”, kazao je Bolfek.

Matić: Živimo u prividu demokracije

“Preko milijarda kuna godišnje se daje. Svjedoci smo totalne inspiracije medija i vlasti. To je ta potreba zauzimanja tajnih službi i medija, koja podsjeća na 1932./1933. i Goebbelsa. Dok politika ne skriva da nakon izbora želi zauzeti javnu televiziju, ne trebaju nam drugi dokazi o politiziranosti svega. Živimo u prividu demokracije”, kazao je Matić.

Dražen Rajković istaknuo je kako je javna televizija najveće kulturno dobro hrvatskog naroda.

Rajković: Je li u interesu da HTV-a produbljuje siromaštvo građana?

“Podnio sam kaznenu prijavu protiv bivšeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana. Da je Radman postupao u javnom interesu, pretplata bi sada iznosila 60-ak kuna, a ne 80 kuna. 250.000 kabelskih pretplatnika ne plaća pristojbu, jer se to nije dogovorilo s kabelskim operaterima. Da su oni ušli u konstrukciju, pretplata bi danas iznosila 60-ak kuna. Glavnom ravnatelju to nije bilo u interesu, od 300.000 blokiranih ljudi u RH oko 30% je blokirano zbog RTV. Je li u interesu da HTV produbljuje siromaštvo građana? Šta će nam javni servis ako nam građani završavaju na ulici zbog njega?

Portal Index redovito prenosi potresna iskustva građana s kontrolorima, ljudima se svašta događalo”, kazao je Rajković.

Rajković: Ovakav program restrukturiranja HTV-a mogao je napisati srednjoškolac

“Program restrukturiranja koji je prošao Vladu je sraman, učenik srednje ekonomske škole ne bi napisao takav program”, dodao je.

Na tribini je govorio i Tom Henheffer, izvršni direktor udruženja Canadian Journalists for Free Expression., koji je izrazio zabrinutost oko događaja u Hrvatskoj, posebno na medijskoj sceni.

Kazao je da ga je, kada je čitao o stanju u medijima i postupcima Vlade, uhvatio osjećaj da je ovo tužno vrijeme za novinarstvo.

“Nova hrvatska Vlade ide jako opasnim putem. Najviše me brine smjena Rakić i ukidanje satirične emisije Montirani proces. Kada novinari čuju da je razlog za takve postupke antinacionalizam i antireligija, to odmah zasmrdi na fašizam i ekstremizam”, kazao je.

“Ako Vlada ne može podnijeti šale na svoj račun to znači ili pad Vlade ili sukobi. Premijer Orešković mora brinuti za slobodu novinarskog izričaja, u suprotnom će Vlada krenuti na put toboganom prema dolje i teško će se zaustaviti“, upozorio je.

Izvor: Index.hr