austrija imigranti

Austrija planira rasporediti vojnike na granici s Italijom kako bi zaustavila očekivani porast broja migranta koji pokušavaju doći u sjevernu Europu, izjavio je u subotu ministar obrane Hans Peter Doskozil za njemački dnevnik Die Welt.

Austrija, koja je za razliku od Njemačke uvela ograničenja na granicama vezano za migrantsku krizu, ranije je priopćila da se sprema uvesti oštrije kontrole u slučaju potrebe.

“Budući da vanjske granice EU-a još uvijek nisu učinkovito zaštićene, Austrija će uskoro uvesti strogu kontrolu na granicama. To znači opsežne granične kontrole na prijelazu Brenner i (uz pomoć) vojnika”, rekao je Doskozil za Die Welt.

Vojnici bi mogli pomoći u zaštiti granica kao i s registracijom migranata, u humanitarnim naporima i deportacijama, kazao je on.

Također je ponovio svoj poziv civilno-vojnoj misiji Europske unije da pruži potporu agenciji Frontex gdje je to potrebno na vanjskim granicama, moguće u Grčkoj, Bugarskoj ili Italiji.

Dok je glavna migrantska ruta preko Balkana i Austrije uglavnom zatvorena, većinom zbog austrijskih mjera na granici, Beč strahuje da bi se mogle razviti nove rute kroz Bugarsku ili Albaniju.

Austrijska vojska već pomaže policiji na granicama.

Izvor: Sloboda.hr/Hina