otvoreno obiteljski zakon ministrica opačić željka markić

Zašto je Ustavni sud prvi put u povijesti srušio cijeli jedan zakon, umjesto pojedinih članaka?

Je li novi Obiteljski zakon stvarno tako diletantski napisan? Što to znači za građane? Hoće li oni koji su se u posljednja četiri mjeseca oženili, razveli ili primjerice posvojili dijete morati ponavljati proceduru ili neće?

Ova pitanja su sinoć u HRT-ovoj emisiji Otvoreno analizirali gosti Sanja Sarnavka, Željka Markić, Dubravka Hrabar, Branka Rešetar, Hrvoje Sadarić i Krunislav Olujić.

Na samom početku emisije Dubravka Hrabar s Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta se osvrnula na izjave ministrice Milanke Opačić, rekavši da ovo nije prvi put da je ministrica vrijeđa. “Tako vrijeđa i Ustavni sud i sve pravne stručnjake koje su se izjasnili o ovom Zakonu, što je neprihvatljivo. Tako je izvrijeđala i predsjedničkog kandidata Ivana Sinčića optuživši ga da laže. Za širu javnost mogu reći da je zakon konfuzan, kontradiktoran, neprimjenjiv. Ima mnoštvo pravnih praznina. Neprimjenjiv je – to kažu i praktičari”, rekla je.

Na to je voditeljica Radne skupine za izradu Zakona Branka Rešetar  odgovorila pitanjem: “Ako ste znali da je Zakon tako loš i ima niz praznina, a plaćeni ste iz proračuna, odgovorite javnosti zašto Vi niste podnijeli prijedlog za ocijenu ustavnosti?”

“A zašto bih? Mene država ne plaća da podnosim ustavne tužbe”, kratko je odgovorila Hrabar.

Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e. smatra da nije ni bilo potrebno donositi novi zakon jer je stari bio dovoljno kvalitetan.

Pomoćnik ministrice Opačić Hrvoje Sadarić naglasio je kako je Ustavni sud donio odluku da će stopirati primijenu Zakona zbog niz primjedaba, a nije ga srušio.

S tim se nije složila Dubravka Hrabar koja je istaknula da je Ustavni sud svoju odluku donio jednoglasno te da će njegova odluka biti objavljena u Narodnim novinama. “Dok ne stupi na snagu Ustavni sud je dao Vladi vremena da se prilagodi”, rekla je.

Krunoslav Olujić smatra da je odluka Ustavnog suda sramotna. “Osobno držim da je Ustavni sud apsolutno pogriješio i uzeo si pravo koje nema. Ustavni sud je preuzeo ulogu zakonodavca. Ne znam zašto ali je dao mogućnost Saboru da odluči o tom Zakonu. Ovoga puta bih mogao reći da Sud prepoznaje znakove vremena”, dodao je.

Hrvoje Sadarić je mišljenja da je većina prigovora na Zakon bespredmetna. Na to mu je Dubravka Hrabar napomenula kako se radi o oko 100 primjedaba.

Željka Markić iz inicijative “U ime obitelji” nekoliko je puta naglasila da je iznenađena tonom kojim se vodi razgovor. Rekla je kako su podnijeli prigovor na 50 članaka. “Četiri od tri katedre su se složile s našim primjedbama. Zakon vrijedi za dva milijuna ljudi koji žive u bračnim zajednicama. Primjedbe su iznesene prije toga – na okruglim stolovima. Ako 18 različitih udruga i inicijativa ima primjedbe i napokon i Ustavni sud se složi da je Zakon pun rupa, o čemu se onda raspravlja”, upitala je.

Branka Rešetar se nije složila s navedenim kritikama te upitala “Što bi moglo biti protuustavno ako je Zakon usklađen s europskim standardima, ako izvlači roditelje sa sudova, pomaže roditeljima i dijeci tijekom i nakon razvoda, ubrzava postupak posvojenja itd”. Vjeruje u Ustavni sud i smatra da će on u konačnici donijeti dobru odluku.

Na pitanje urednika i voditelja emisije Mislava Togonala koliko su poreznici platili ovaj Zakon, Hrvoje Sadarić je odgovorio kako su za konzultante u pravno-stručnoj skupini izdvojili 136.000 kuna.

“Ministrica Opačić naziva ovaj Zakon krunom njezinog mandata, a prvi put u povijesti Ustavnog suda Zakon je maknut. To je tako jer je Zakon forsiran, nametnut i unatoč prigovorima izglasan. Kao građanina ove zemlje brine me činjenica da se troši novac kako bi se izradilo nešto tako loše”, izjavila je Željka Markić.

Snimku emisije pogledajte u videoprilogu.