Norbert Hofer austrija fpo

Kandidat nacionalističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Norbert Hofer ostvario je u nedjelju neočekivanu pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora, a u drugi krug s njime će i Alexander Van der Bellen kojeg podržavaju Zeleni, pokazali su preliminarni neslužbeni rezultati.

Hofer je dobio 35,5 posto glasova, ostvarujući najbolji rezultat u povijesti te stranke na nacionalnim izborima u Austriji.

“Ovo je početak novog političkog doba”, rekao je Heinz-Christian Strache, predsjednik slobodnjaka.

Rezultat pokazuje “iznimno nezadovoljstvo” velikom vladajućom koalicijom socijaldemokrata i konzervativaca.

FPÖ žestoko je kritizirao vladu zbog toga što je lani pustila u zemlju 90 tisuća tražitelja azila. Dodatno, Austrijance muči slab ekonomski rast i sve veća nezaposlenost.

Van der Bellen će ući u drugi krug s 21,1 posto glasova, a na trećem mjestu je bivša sutkinja Ustavnog suda i neovisna kandidatkinja Irmgard Griss s 18,8 posto.

Iza njih, kao što su i predviđale predizborne ankete, našli su se kandidati velikih etabliranih stranaka koje posljednjih desetljeća vladaju Austrijom.

Kandidat vladajuće Socijaldemokratske stranke Austrije (SPOE) Rudolf Hundstorfer dobio je 11 posto, a kandidat narodnjaka (OEVP) Andreas Khol isto toliko.

Te dvije stranke desetljećima dominiraju austrijskom politikom i administracijom.

“Bilo je to glasanje protiv sustava. Ljudi su nesretni načinom na koji funkcionira demokracija”, rekao je politički analitičar Thomas Hofer.

Socijaldemokratski predsjednik Heinz Fischer nije se više mogao kandidirati jer je na toj funkciji odradio dva mandata.

Predsjednička dužnost u Austriji uglavnom je reprezentativnog karaktera, a neki ju nazivaju i “funkcijom najvišeg činovnika u državi”.

Norbet Hofer (45) zrakoplovni je inženjer koji se nacionalistima pridružio prije 20 godina i polako se iz regionalne politike u Gradišću uspeo do nacionalne scene. U saveznom je parlamentu od 2006. i trenutačno mu je potpredsjednik. Hofer je poznat kao prijateljsko lice FPÖ-a.

Otac je četvero djece i hoda pomoću štapa, što je posljedica ozbiljne ozljede nakon paraglajderske nesreće.

Van der Bellen je ugledni ekonomist koji je ušao u politiku tek kad mu je bilo pedeset. Bio je predsjednik stranke Zeleni do 2008. godine. Miran je i odmjeren retoričar što mu je donijelo ugled i mnogo šire od lijevog političkog spektra.

Taj 72-godišnji pasionirani pušač službeno se natječe kao neovisni kandidat kako bi privukao više birača, ali mu kampanju financiraju i organiziraju Zeleni.

Drugi krug izbora je 22. svibnja.

Izvor: Sloboda.hr/Hina