zlatko hasanbegović institut ivo pilar milanović jasenovac jugoslavenska vojska partizani

Od svih ministara nove hrvatske vlade koje je danas predstavio mandatar Tihomir Orešković najviše me obradovao odabir dr. Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture.

Radi se naime o vrsnom hrvatskom povjesničaru koji se kroz godine svog znanstvenog i političkog djelovanja dokazao kao neustrašivi hrvatski nacionalist koji se, za razliku od velike većine svojih kolega znanstvenika, nikada nije ustručavao govoriti istinu i samo istinu te čvrsto stajati na braniku hrvatskih nacionalnih interesa.

Svoja stajališta uvijek je branio samo činjenicama, a svojim je specifičnim stilom argumentiranja gotovo uvijek izvrgao ruglu sve one koji su svoja stajališta temeljili na lažima.

Dr. Hasanbegović do srži spoznaje važnost kulturne hegemonije, koju su u Hrvatskoj do sada čvrsto u rukama držali neoliberalni i protuhrvatski krugovi.

Nakon godina i desetljeća mraka, uništavanja i zagađivanja hrvatske kulture, dr. Hasanbegović pravi je lijek za hrvatsku kulturu, a time i za cijelu Hrvatsku.

Ispod pogledajte njegov impresivni govor na Bleiburgu prilikom obljetnice tragedije 12. svibnja 2012.

Tko je Zlatko Hasanbegović?

Zlatko Hasanbegović povjesničar je koji radi na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Autor je knjiga na temu muslimana u Zagrebu i Hrvatskoj te niza znanstvenih tekstova.

Rođen je u Zagrebu, 1973. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu a jednopredmetni studij povijesti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta Zagrebu, gdje je magistrirao i doktorirao.

Glavnim je urednikom časopisa Pilar. Predsjednikom je Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda, suradnikom različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog terora, posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini te članom Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

Predmet njegovih znanstvenih interesa odnos je modernih hrvatskih nacionalnih ideologija, napose pravaštva i njegovih izdanaka, prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini u 19. i 20. stoljeću.

Istražuje muslimansku sastavnicu hrvatske građanske kulture do 1945. godine te političko-stranačke i vjersko-nacionalne odnose u Bosni i Hercegovini od Austro-Ugarske okupacije do komunističkoga preuzimanja vlasti.

Autor: Frano Čirko