nacional mol ana karamarko josip petrović

Tjednik Nacional objavio je nove dokumente koji bacaju dodatno svjetlo na ‘aferu konzultantica’. List tvrdi kako je predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott osobno angažirao Jozu Petrovića, pa time posredno i tvrtku Drimia u vlasništvu supruge prvog potpredsjednika Vlade.

Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave Mola i čovjek koji je optužen da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera da Molu prepusti upravljačka prava u Ini, osobno je potpisao prvi ugovor o suradnji s Josipom Petrovićem. Osim njega, taj ugovor s Petrovićem potpisao je i potpredsjednik Mola Zoltán Áldott, koji usporedo i danas obnaša funkciju predsjednika Uprave Ine. Nacional ekskluzivno objavljuje originalnu verziju tog prvog ugovora, inače sastavljenog na engleskom jeziku koji je potpisan svega par dana nakon što je Petrović prestao biti član Uprave Ine.

Taj ugovor je temelj svih unosnih plaćanja koja je Mol izvršio prema tvrtki Josipa Petrovića, a potom posredno i prema tvrtki u vlasništvu supruge prvog potredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Prvi ugovor o njihovoj suradnji trajao je dvije godine, a Petroviću se plaćalo 12.000 eura mjesečno, uz mogućnost da mu nakon svakih šest mjeseci isplati još 30.000 eura, što je također redovito isplaćivano. U tom konzultantskom ugovoru između Mola i Petrovića ne navodi se pod kojim uvjetima Petrović može angažirati podizvođače, odnosno u konkretnom slučaju suprugu Tomislava Karamarka. Međutim, navodi se da se sve opaske vezane uz taj ugovor trebaju pismeno dostaviti Hernádiju ili Áldottu.

U draftu nepotpisane verzije nastavka tog ugovora za 2015. i 2016. koju je objavio Jutarnji list, kada je Petrovićeva suradnja s Anom Karamarko već odavno u tijeku, konstatira se da Mol odobrava Petroviću korištenje eksperta ili agencije kao podizvođača iz područja komunikacija po njegovu odabiru od 1. siječnja 2015. Otkriće tog dokumenta pokazuje da je Mol sredinom proteklog tjedna medijima poslao priopćenje u kojem neistinito tvrdi da Ana Šarić Karamarko nikada i izravno i neizravno nije bila konzultant Mola. Sve to pokazuje da sudionici ove afere teško mogu braniti ono što se otkrilo, ali i da je puna istina o pravoj prirodi poslovno-prijateljsko-političkih odnosa svih protagonista tog skandala, po svemu sudeći, puno ružnija no što se dosad objavljivanjem autentične dokumentacije dokazalo.

Jelinić: Karamarko je lagao

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, tjednika koji je prvi objavio ugovore Ane Karamarko s Jozom Petrovićem, jučer je u emisiij “Otvoreno” istaknuo kako taj poslovni odnos trajno kontaminira Tomislava Karamarka. U bilo kojoj drugoj europskoj zemlji političar bi se nakon takve afere povukao iz političkog života.

“Karamarko je lagao javnosti kad je na izravni upit novinara rekao da je Petrović njegov prijatelj, ali je prešutio da mu je godinama financirao suprugu. Prvi izravni ugovor Josipa Petrovića s MOL-om osobno su potpisali Zsolt Hernádi i Zoltan Áldott. Predsjednik Uprave Ine Áldott time je angažirao Petrovića da lobira za MOL. On je angažiran za političku špijunažu u Hrvatskoj. Ključno je pitanje bi li Ana Karamarko bila angažirana da Tomislav Karamarko ne radi to što radi. Karamarko je u puno opasnijoj situaciji od sukoba interesa”, mišljenja je Jelinić.

Više pročitajte u novom broju Nacionala…

Izvor: Sloboda.hr/Nacional
Foto: Nacional