ruski zrakoplov sinaj egipat

Pad ruskog zrakoplova u subotu na egipatskom poluotoku Sinaju najvjerojatnije je izazvala eksplozija bombe koju su postavili džihadisti Islamske države (IS), rekli su u srijedu američki, egipatski i britanski izvori, prenose agencije.

Vrlo je vjerojatno da je ruski zrakoplov srušila postavljena bomba, a “takve atentate pokušava počiniti skupina Islamska država (IS)”, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Egipatski ogranak IS-a izjavio je u srijedu u poruci na društvenoj mreži Twitter da je odgovoran za rušenje ruskog zrakoplova, ali nije precizirao kako.

Američke televizijske postaje CNN i NBC objavile su, pozivajući se na američke dužnosnike, da je bomba koju su u zrakoplov postavili džihadisti IS-a izazvala njegov pad.

Jedan neimenovani dužnosnik američke obavještajne službe je za CNN rekao da se radi o eksplozivnoj napravi u prtljazi ili drugdje u zrakoplovu. Ukoliko bude potvrđena ta teza o postavljenoj bombi, bit će to prvi slučaj da je IS izveo takvu vrstu napada.

Iz ureda britanskog premijera Davida Camerona u srijedu je priopćeno kako je ruski zrakoplov koji se srušio u Egiptu “možda” srušen detonacijom eksplozivne naprave.

“Istraga je još u tijeku i ne možemo kategorički tvrditi zašto se srušio ruski zrakoplov”, kaže se u priopćenju. “No, s otkrivanjem sve većeg broja informacija, raste nam zabrinutost da je zrakoplov doista mogla srušiti eksplozivna naprava”, dodaje se.

I egipatski izvori spominju mogućnost da je ruski zrakoplov pao zbog eksplozije, ali zasad nije jasno je li bila riječ o kvaru u vezi s gorivom ili o bombi.

“Vjeruje se da je riječ o eksploziji, ali nije jasno koje vrste. U tijeku je ispitivanje pijeska na mjestu pada zrakoplova kako bi se pokušalo utvrditi je li bila riječ o bombi”, rekao je neimenovani egipatski izvor upoznat s tijekom istrage crnih kutija srušenog zrakoplova.

Britanska vlada u priopćenju također navodi da je iz opreza odlučila odgoditi polijetanja zrakoplova koji su iz Šarm el-Šeika u srijedu trebali krenuti prema Velikoj Britaniji sve dok ekipa britanskih zrakoplovnih stručnjaka, koja je na putu prema tom egipatskom turističkom središtu, ne procijeni sigurnosne uvjete u tamošnjoj zračnoj luci.

“Naglašavamo da je ovo mjera iz opreza i da u svemu tome usko surađujemo s avioprijevoznicima”, dodaje se u vladinom priopćenju.

I Irske zrakoplovne vlasti (IAA) tražile su u srijedu navečer od svojih zrakoplovnih kompanija da više ne nadlijeću Sinaj.

Ruski Airbus A321 ruske tvrtke Kogalimavije, koji je letio pod imenom Metrojet, pao je na Sinaju 23 minute nakon polijetanja. Poginuli su svi putnici, njih 217 uglavnom iz Sankt Petersburga i sedam članova posade.

Nastavlja se potraga za posljednjim tijelima žrtava i mogućim tragovima u velikom putinjskom području. Do sada su identificirana 33 tijela.

Stručnjaci navode da i mala eksplozivna naprava može probiti trup zrakoplova i dovesti od raspada letjelice. (Hina)