osobna iskaznica

Osim što će biti 26 i pol kuna skuplja, nova osobna iskaznica od stare se razlikuje po tome što će vrijediti dvostruko kraće.

Tatjana Munižaba javila se ispred Hrvatskog sabora gdje se danas raspravljalo o novoj elektroničkoj osobnoj iskaznici. Kritike na račun nove iskaznice su da smo prije imali običnu, koja je trajala 10 godina, a sada imamo ‘svemirsku’, skuplju, koja će vrijediti dvostruko kraće.

U saborskoj raspravi o prijedlogu Zakona o osobnoj iskaznici oporba se usprotivila skraćenju roka važenja iskaznice s 10 na 5 godina. U vrijeme papira, olovke, indiga i plastificiranog kartona iskaznica je vrijedila 10 godina, a sada se to u vrijeme elektronike skraćuje, prosvjedovao je laburist Dragutin Lesar.

Oporba ne prihvaća objašnjenje zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića da je rok trajanja određen jamstvenim rokom za čip koji nova osobna iskaznica sadrži. Ako čip ne može izdržati 10 godina onda tražite drugi čip, poručio je HDSSB-ovac Krešimir Bubalo. Na Tonkovićevo objašnjenje da bi rok trajanja od 10 godina iziskivao vrlo skupo tehničko rješenje, Bubalo uzvraća pitanjem – što je jeftnije – novi čip, ili da više od 4 milijuna ljudi svakih 5 godina mijenja osobne iskaznice?

Elektronička osobna iskaznica s čipom koji će sadržavati dva certifikata – identifikacijski i potpisni – nastavak je Vladina projekta e-građani. Međutim, neovisni ljevičar Branko Vukšić upozorava da je, uz osobnu iskaznicu građanima i dalje potreban cijeli niz dokumenata zbog kojih i dalje moraju “obijati šaltere” i prikupljati papire koje država već ima.

Što ćemo s tim čipom kad ovaj meni kaže ‘E stari domovnicu nemaš, e, 6 mjeseci ti je isteklo na izvodu iz knjige rođenih. Problem je čip u glavi, poručio je Vukšić.

Na to mu je SDP-ovac Draženko Pandek poručio da je zakon tek početak. Ne možete kuću zidati od krova, morate zidati temelj – uzvratio je Pandek.

Zastupnici se boje i moguće krađe identiteta. Ne postoji strategija informacijske sigurnosti, upozorio je HDZ-ovac Miroslav Tuđman. Ovim se naprosto otvara niz novih pitanja, a nema ni blage predodžbe kako ih rješavati i kako se sa time suočiti – rekao je Tuđman. Inače, nove osobne iskaznice s čipom i certifikati bili bi obvezni za sve starije od 18 godina, a stariji od 65 godina moći će birati žele li obnavljati certifikate. Oni koji su već sa 65 godina ostvarili pravo na trajnu osobnu iskaznicu elektroničku će tražiti samo ako to žele, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković.

Pribavljanje osobne iskaznice sada stoji 48,5 kuna, a procjenjuje se da će cijena osobne iskaznice s čipom biti oko 75 kuna.

Osobna iskaznica sadržavat će elektronički nosač podataka (čip) na kojemu će biti pohranjeni podaci, ispisani u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, a uz to na čip će se moći pohraniti jedan ili dva certifikata – identifikacijski i potpisni.

Identifikacijski certifikat će služiti za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica i potvrdu autentičnosti radi pristupa elektroničkim uslugama. Potpisni certifikat bit će namijenjen za podršku naprednom elektroničkom potpisu, koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis, u skaldu sa zakonom kojim je reguliran elektronički potpis.

Pritom bi certifikati bili obvezni za sve starije od 18 godina, a stariji od 65 godina moći će birati hoće li ih imati. Ako odluče da neće, osobna iskaznica postaje im trajna.

Pravo na osobnu iskaznicu imali bi svi hrvatski državljani, a onima koji žive u inozemstvu u osobnoj iskaznici bio bi upisan taj podatak.

Izvor: HRT