ipsos puls vesna pusić

Vesna Pusić je kao ministrica vanjskih poslova naručivala i plaćala istraživanja javnog mnijenja od Ipsos Pulsa, ali čemu je to služilo u MVEP-u, to samo ona zna. To je plaćeno 64 tisuće kuna godišnje.

Već se pisalo o istraživanju portala fairpress.eu, koji je problematizirao nevjerojatne poslove te agencije za razne ankete, a koja je, između ostalog, u svojim istraživanjima davala vrlo pozitivne rezultate za kandidata SDP-a i HNS-a za Predsjednika RH Ivu Josipovića, koji je, kako znamo – izgubio izbore.

Tragom informacija o poslovanju Ipsos pulsa, tvrtke koja je radila famozne ankete za koje je bilo mnogo prijepora, redakcija direktno.hr-a krenula je u istraživanje s tezom koju su postavili kolege novinari iz fairpress.eu : Je li SDP državnim novcem plaćao popularnost.

Naime, iz legalnih izvora vidljivo je da je Ipsos uprihodio ogromnu svotu samo u 2013. i 2014. godini, više od 90 milijuna kuna. Sumnja pada na pogodovanje, odnosno političku korupciju, pa je redakcija direktno.hr-a poslala upite državnim tvrtkama, ministarstvima, vladi, agencijama – uglavnom svima povezanima s državom da nam na osnovu zakona o pristupu informacijama odgovore tko je i koliko potrošio državnih novaca na razna istraživanja tržišta.

Jučer su dobili odgovor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a upit se odnosio na vrijeme vladavine Vesne Pusić. Također, treba napomenuti da je nedavno za manju svotu zbog istraživanja tržišta kaznenu prijavu dobio bivši gradonačelnik Omiša.

ipsos puls vesna pusić

Dokument – odgovor Ministarstva vanjskih poslova

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr
Foto: Sloboda.hr/fah