noah_movie_2014-hd-photo

Hollywoodska ekranizacija biblijske pripovijesti o velikom potopu pod imenom “Noa” s australskim glumcem Russelom Croweom u glavnoj ulozi svoju američku premijeru doživjet će 28. ožujka, a potom će ubrzo krenuti u kinematografe diljem svijeta.

O filmu kojeg je potpisao redatelj Darren Aronofsky priča se već nekoliko godina, a sam režiser (poznat po nagrađivanim filmovima kao što su “Hrvač” i “Rekvijem za snove”) u nekoliko je navrata govorio o svojoj opsesiji sa likom Noe i izražavao želju za ekranizacijom. Aronofsky je imao nacrt scenarija puno prije nego je skupio novce za film, pa je zajedno sa strip-crtačem Nikom Henrichonom radio na stripu koji je objavljen u Belgiji.

Još dok je bio u produkciji, film je izazvao kontroverze. Brian Godawa, scenarist kršćanskih filmova, pročitao je scenarij i kritizirao ga kao potpuno iskrivljavanje biblijskog izvješća o Noi. Prema njemu, Aronofsky je napravio svoju intepretaciju Noe kao “čudaka opsjednutog zaštitom okoliša i životinja”. Plus, u filmu se pojavljuje čitav niz čudnovatih stvorenja koja kao da su došla iz japanskih SF stripova, a ne iz Biblije.

Drugi kršćanski filmski kritičari, poput Stevena D. Greydanusa s National Catholic Registera upozorava da film naprosto mora biti pogledan prije nego treba izreći sud o njemu.

Sam glumac Russel Crowe prošli je tjedan poradio na reklami za film, te preko Twittera poslao poruku papi Franji da “pogleda film čija je poruka jaka, fascinantna i jasna”.

Izvor: Bitno.net