U skoroj budućnosti, prema novopredloženim zakonima u Njemačkoj, namjerno nanošenje štete “simbolima Europske unije” moglo bi rezultirati novčanom kaznom ili zatvorskom kaznom do tri godine.

Njemački zakonodavci u Saksoniji prešli su na donošenje svježeg zakonodavstva kojim se nastoji “poduzeti čvrste i učinkovite akcije protiv onih kojima je cilj omalovažavanje temeljnih vrijednosti Europske unije” putem napada na “ugled simbola Europske unije”, izvješćuje njemački regionalni list Saabrücker Zeitung.

Ako ga odobri njemački parlament, zakon će smartati “uklanjanje, uništenje, oštećivanje” ili bilo koji čin koji bi zastavu učinio “neupotrebljivom ili neprepoznatljivom” kaznenim djelom koje se kažnjava novčanom kaznom ili trogodišnjom zatvorskom kaznom.

Zagovornici novopredloženog zakona tvrde da, iako će se „pravo na objektivnu ili legitimnu kritiku“ i dalje štititi, zastava EU predstavlja „zapovijed samopoštovanja“ koju Njemačka kao jedan od osnivača nadnacionalne organizacije, nastoji “zaštititi od zlonamjernog prezira”.

Zakon također nastoji zaštititi od omalovažavanja Beethovenovu “Odu radosti” – pjesmu iz Beethovenove 9. simfonije – koja je postala službena himna Vijeća Europe i Europske unije.

Novi zakonodavni prijedlog dolazi paralelno s novom direktivom Emmanuela Macrona koja je i izglasana u francuskom parlamentu, na temelju koje je zastava EU obvezna u svim učionicama Francuske u javnim i privatnim akademskim institucijama.

Vođa francuske nacionalističke scene Marine Le Pen – koja je nedavno pozvala Macrona da se povuče s dužnosti nakon što su njegov stranački centar Francuzi odbacili na nedavnim izborima za EU – kritizirala je njegove napore da “nametne ovu zastavu našoj školskoj djeci”.