arte tv frano čirko hčsp

Njemački dokumentarni film ‘Rechts, zwo, drei – Driftet Europa ab?’ zabavio se pitanjem porasta ekstremnog nacionalizma u Europi, donosi tportal uz napomenu “uznemirujuće snimke”.

Od samih snimaka, puno je izvjesnije da će se hrvatska nacija uznemiriti zbog načina na koji su njemački dokumentaristi prikazali hrvatsko domoljublje, gdje se na vrlo perfidan način ocrnjuje čitavi hrvatski narod i država Hrvatska.

Film koji se dotakao francuskog, poljskog, mađarskog i hrvatskog nacionalizma upozorava kako “fašizacija društva nije samo obična paranoja, nego relevantna činjenica bazirana na ekstremističkim pojavama u navedenim državama.”

Kao bitne nacionalističke pojave u Hrvatskoj ističu se Marko Perković – Thompson, Kolinda Grabar Kitarović, Zlatko Hasanbegović, Frano Čirko, Ivan Tepeš… Sve izrečeno u filmu, potkrepljuje se snimkama iz Knina gdje se 5. 8. 2015. orilo Za dom spremni, kao i pjesma “Boj se bije, bije”.

Uz mnoštvo videopriloga te “dokaza o neoustaštvu u Hrvata”, nudi se i cijela galerija fotografija s raznoraznih skupova u Hrvatskoj, ali i izjave navedenih Hrvata koje su onda u filmu i komentirane zabrinjavajućim tonom.

arte tv frano čirko hčsp

Redatelj dokumentarca “Rechts, zwo, drei” s naročitim se interesom osvrnuo na predsjednika HČSP-a Franu Čirka kojeg naziva “predstavnikom nove generacije hrvatskih ekstremnih desničara”, a koji za Nijemce izjavljuje kako podupire ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, bivšeg predsjendnika Mladeži HČSP-a. Također, najavio je i raspad Europske unije te savez europskih nacionalista, naročito na području srednje Europe na potezu Baltik – Jadran.

Nacionalizmu u Hrvatskoj posvećeno pola sata!

Iako se u filmu ističe kako je Hrvatska “manje poznata, ali jednako zabrinjavajuća priča”, posvećen joj je veliki, polusatni dio i to na samom kraju. Film potpisuju  Sebastian Bellwinkel, Romy Straßenburg i Marta Werner, a nastao je u produkciji ZDF-a, uz suradnji s Der Spiegelom i Arteom. Francusko-njemački televizijski kanal Arte već ga je prikazao, a uskoro će biti prikazan i na ZDF-u. Film je na Arteu najavila voditeljica Emelie Aubrey, napomenuvši između ostaloga kako je u Hrvatskoj novi ministar kulture “otvoreni revizionist”.

Prilog o Hrvatskoj počinje na 1:00:25.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevno.hr/tportal