njemačka facebook oduzimanje djeteta

Pojedinci koji na društvenim mrežama objave ili podjele stavove koji se prema modernoj terminologiji nazivaju „radikalnim“ ili „ksenofobičnim“, riskiraju ne samo otkaz na poslu ili novčanu i zatvorsku kaznu, već i oduzimanje djece. Objavljivanje komentara koji nisu u skladu s pro-imigrantskom strujom razmišljanja mogli bi završiti kobno.

Nejasno je pak što su to točno „radikalna“ razmišljanja. Već samo oštriji komentar oko „sirijskih izbjeglica“ koje žive u blizini ili pak iznošenje prijetnji prema „tražiteljima azila“, roditelje bi moglo koštati puno, navodi portal Die Welt, prenoseći vijest s portala Udruženja odvjetnika Njemačke.

Kontroverzni politički ili pak vjerski osjećaji kod roditelja imat će direktan utjecaj na prava djeteta, posebno ako je time navodno ugrožena dobrobit djeteta. Sud će tako morati razjasniti da li komentari doista ugrožavaju djetetovu dobrobit i da li je potrebno ukidanje roditeljskog prava.

Odlučujući faktor je zdrav razum“, rekla je Eva Becker, predsjednica Radne skupine za obiteljsko pravo u Njemačkoj odvjetničkoj komori (DAV).

Ovo se jasno nadovezuje na nedavni potez njemačkih vlasti koje su pozvale Facebook da počne ulagati više truda po pitanju filtriranja poruka koje u sebi sadrže rasnu mržnju ili ksenofobiju.

Izvor: Dir Welt/Pandora