njemačka isil

Njemačka vojska je u nedjelju objavila da će oko 1200 vojnika poslati u Siriju kako bi pomogla Francuskoj u borbi s organizacijom Islamskom državom (IS), što će biti najveća njemačka misija u inozemstvu.

“S vojnog gledišta broj vojnika koji su potrebni da osiguraju funkcioniranje zrakoplova i brodova trebao bi se kretati oko 1200”, rekao je glavni inspektor Bundeswehra, najviši časnik u njemačkoj vojsci, Volker Wieker za nedjeljni broj dnevnika Bild.

Misija bi mogla početi “uskoro, nakon dobivanja mandata” u tome smislu, dodao je.

Njemačka, koja se dugo opirala vojnoj intervenciji u Siriji, u četvrtak je izvijestila da načelno pristaje na takvu misiju nakon pariških napada, ali nije navela pojedinosti o broju mobiliziranih vojnika.

Nakon načelne odluke, njemačka vlada u utorak treba službeno potvrditi njemačku vojnu intervenciju u Siriji, nakon čega će o njoj glasovati zastupnici u parlamentu, što bi trebalo ići glatko s obzirom na veliku većinu kojom u Bundestagu raspolaže koalicija kancelarke Angele Merkel.

Njemačka vojska je 1999. prvi put nakon Drugog svjetskog rata vojno intervenirala u inozemstvu u okviru NATO-ovih zračnih udara na Kosovu, nakon odobrenja Saveznog ustavnog suda.

Trenutačno je neizravno umiješana u borbu s IS-om u sklopu obučavanja i opremanja kurdskih boraca na sjeveru Iraka. (Hina)