Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u ponedjeljak na uspostavu posebnog međunarodnog suda da koji bi procesuirao ruske čelnike zbog invazije na Ukrajinu.

Potreban je “sud koji će istražiti rusko vodstvo i suditi mu”, rekla je Baerbock u govoru na Akademiji za međunarodno pravo u Den Haagu, gdje je sjedište Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock EPA/STRINGER

Ukrajinska vlada je razumljivo zabrinuta što Rusija ne može biti procesuirana za agresiju pred Međunarodnim kaznenim sudom, rekla je, jer se sud može baviti samo onim slučajevima u kojima su tužitelj i optuženik članovi suda.

Rusija nije članica ICC-a, a kao jedna od pet svjetskih sila koje su trajne članice Vijeća sigurnosti s mogućnošću veta, vjerojatno će blokirati bilo kakav pokušaj obraćanja ICC-u.

“Razgovarali smo da surađujemo s Ukrajinom i našim partnerima na ideji osnivanja specijalnog suda za zločine agresije protiv Ukrajine”, rekla je Baerbock, dodavši da bi takvo tijelo moglo svoju nadležnost utemeljiti na ukrajinskom kaznenom zakonu.

Mogu mu biti dodani i međunarodni elementi – “na lokaciji izvan Ukrajine, s financijskom podrškom partnera i s međunarodnim tužiteljima i sucima, tako da su nepristranost i zakonitost zajamčeni”, rekla je.

Ukrajina i Europska unija javno su poduprle ideju posebnog suda. Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini zove “specijalnom vojnom operacijom”, zanijekala je optužbe o ratnim zločinima uključujući i namjerno ciljanje ukrajinskih civila, od kojih su tisuće ubijene.

No glavni tužitelj ICC-a Karim Khan upozorio je na mogućnost pravosudne fragmentacije i rekao da je ICC najbolje mjesto za suđenja koja uključuju zločine agresije.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT