njemačka stopa rađanja natalitet

Istraživanje je pokazalo da je njemačka stopa nataliteta pala na najniže mjesto na svijetu, što je pobudilo strahove oko nedostatka radne snage i utjecaja na buduće gospodarstvo.

Njemačka je preuzela mjesto Japana koji je sa svojih 8.4 novorođenčadi na 1000 stanovnika bio posljednji na ljestvici. Njemačka je uspjela otići još niže, jer se u Njemačkoj rađa samo 8.2 djece na 1000 stanovnika kroz period od proteklih pet godina.

Pravi paradoks tek slijedi, tobožnji ekonomski ”stručnjaci” kažu kako će udio žena u radnoj strukturi biti ključ ekonomskog opstanka zemlje. Promotrimo to zdravorazumski: ako više žena radi i posvećuje svoje živote ”spašavanju ekonomije”, logično slijedi da će ih sve manje imati djecu i u sve manjem broju. To je kristalno jasno svakome tko nema zlonamjerne i skivrene težnje.

I što po tom pitanju radi njemačka kancelarka Merkel? Umjesto da aktivnom politikom potiče Nijemce da imaju veće obitelji (što si u svakom slučaju većina Nijemaca može priuštiti), ona zagovara dovlačenje imigranata kako bi se popunila prazna radna mjesta.

Izvor: BBC/Pandora