oscar groening auschwitz suđenje nacisti logor

Sedamdeset godina nakon oslobođenja koncentracijskih logora, suđenje “računovođi iz Auschwitza” Oskaru Groeningu počelo je u utorak ujutro u Lueneburgu, na sjeveru Njemačke, a moglo bi biti posljednje nekom nacistu iz tog razdoblja.

Groening, 93-godišnji udovac, pojavljuje se pred sudom zbog “suučesništva u teškom ubojstvu 300.000 osoba” u nacističkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu. Groening se kreće s poteškoćama ali će dati iskaz, kaže njegov odvjetnik Hans Holtermann.

Zbog medijske pozornosti i broja civilnih tužitelja – šezdesetak akreditiranih predstavnika medija i 67 spašenih te potomaka žrtava koje zastupa 14 odvjetnika – proces se održava u zgradi unajmljenoj za tu prigodu a nastavit će se najmanje do 29. srpnja.

oscar groening auschwitz suđenje nacisti logorŽivio mirnim životom na sjeveru Njemačke

Oskar Groening optužen je da je pridonio smrti u plinskim komorama 300.000 mađarskih židova deportiranih između svibnja i srpnja 1944. u logor Auschwitz u Poljskoj, svjetskom simbolu holokausta.

Groeningu prijeti tri do 15 godina zatvora iako se neki civilni tužitelji zalažu za kaznu prikladniju njegovoj dobi poput “rada za opće dobro pripovijedanjem svoje prošlosti u školama”.

Njegovo je suđenje posljednje predviđeno nekom nekadašnjem nacistu. Dvanaestak preliminarnih istraga u tijeku je u Njemačkoj ali su izgledi da se privedu kraju dovedeni u pitanje zbog dobi osumnjičenih.

Bivši zapovjednik postrojbe mladeži SS-a desetljećima je vodio razmjerno normalan život u mjestu Lueneburger Heide u sjevernoj Njemačkoj u kojem ga nitko nije dirao.

Proglašen ‘računovođom’ zbog slanja novca zatvorenika u sjedište SS-a

Njemački časopis Spiegel Groeninga je, u profilu koji je 2005. napravio o njemu, nazvao “računovođom Auschwitza”, a taj se naziv zadržao. Groening je tad pričao o vremenu koje je proveo u Auschwitzu i nije zanijekao da su se ondje dogodila masovna ubojstva. (Hina)