Nizozemska će ukinuti gotovo sve COVID-mjere do 25. veljače i vratiti se normalnom životu, kako oboljeli i hospitalizacije budu padali, rekao je ministar zdravlja u utorak.

>>> VELIKA BRITANIJE UKIDA MJERE! “I od gripe godišnje umre 20.000 ljudi pa ne zatvaramo cijelu zemlju”

Barovi, restorani i noćni klubovi vratit će se na radno vrijeme prije pandemije, dok socijalno distanciranje i maske za lice više neće biti obvezni na većini mjesta.

Nizozemska je vlada u prosincu nametnula neka od najstrožih europskih ograničenja nakon porasta slučajeva omikrona, ali ih je ukidala u fazama.

“Zemlja će se ponovno otvoriti”, rekao je ministar zdravstva Ernst Kuipers na konferenciji za novinare.

“Vratit ćemo se na uobičajeno vrijeme zatvaranja koje smo imali prije korone, više se ne morate držati 1,5 metar”, dodao je.

“Maske su obvezne samo u javnom prijevozu i u zračnoj luci. Održavanje udaljenosti i nošenje maske i dalje je razumno, ali nema obveze.”

Ministar zdravstva preuzeo je dužnost kao dio nove vlade premijera Marka Ruttea u siječnju i brzo je signalizirao da želi početi vraćati društvo u normalu.

Nizozemska je 2021. pretrpjela dva vala nereda zbog ograničenja zbog koronavirusa, a policija je u studenom u Rotterdamu pucala i ranila nekoliko prosvjednika.

Izvor: Sloboda.hr/i24news.tv