Benjamin Netanyahu židovi izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju europske židove da se nastane u Izraelu nakon napada u Kopenhagenu na glavnu sinagogu u kojem je poginula jedna osoba, pripadnik Židovske zajednice.

Obraćajući se europskim židovima, Benjamin Netanyahu rekao je u priopćenju: “Izrael je vaš dom. Spremni smo primiti masovnu imigraciju iz Europe”.“Svim židovima Europe kažem: Izrael vas čeka otvorenih ruku”, dodao je premijer.

“Ponovno je terorizam ekstremističkog islama udario na Europu. Ponovno je ubijen europski židov jer je židov a taj tip napada ponovit će se”, upozorio je premijer.

Netanyahu je kazao da će njegova vlada usvojiti plan kojim će ohrabriti židovske imigrante iz Francuske, Belgije i Ukrajine.

Danska policija kazala je da je u nedjelju ujutro u Kopenhagenu ubila počinitelja dvaju napada, jednog na skup o slobodi izričaja i drugog na glavnu sinagogu danske prijestolnice pri čemu su ubijene dvije osobe a pet ih je ranjeno.

Po Židovskoj zajednici, mladić ubijen ispred sinagoge bio je židov koji je nadzirao pristup dok se unutra održavala vjerska ceremonija.

Oba napada u Kopenhagenu mogla bi biti inspirirana napadima na Charlie Hebdo i trgovinu košer hrane u Parizu u siječnju.