korupcija slika

U Hrvatskoj se svako malo donosi neki novi zakon, poglavito otkad smo ušli u Europsku uniju (EU). Međutim, ti zakoni najviše pogađaju siromašne građane, ili tzv. srednju klasu. I ono malo što su ti ljudi uspjeli uštedjeti neki im novi zakon odnese, baš kao što govori i naslov jednog filma – “Prohujalo s vihorom”. Hrvati koji nisu sudjelovali u hrvatskom Domovinskome ratu, ili su pak bili mobilizirani malo se kada osvrću, ili bolje rečeno kritiziraju ljude koji su se enormno obogatili dok su drugi ratovali i borili se za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Ne, tim i takvima ne smetaju milijarderi koji imaju milijarde, a rata nisu ni vidjeli, njima poglavito smetaju i “glavu bi otkinuli” onima koji su svojim radom stekli koji milijun ili neki bolji automobil, ili kuću, a bili su među prvima kad je trebalo. Milijardera iz muncehn divizija boje se kao vrag tamjana! Nama, dragi saborski zastupnici, pod hitno treba Zakon o ispitivanju porijeklu imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine, a koji je namjerno ukinut krajem travnja 1990. Zbog čega nitko od tih silnih zastupnika (jedan pametniji od drugoga) ne predloži nešto takvoga i ne ustraje u njegovu donošenju? Sada je Linić obični saborski zastupnik. Što ga priječi da ne potegne i ovo pitanje? Odgovor najvjerojatnije leži u činjenici da “vrana vrani oči ne vadi!” Državno odvjetništvo i ini organi vrlo su hitri kad treba “pretresti” nekog osrednjeg obrtnika, ali milijardere – ne diraju, odnosno zaobilaze ih kao pčele u košnicama.

Ovih dana, čitamo u nekim medijima, da je u Forbesu objavljeno da su unatoč krizi, sve većem broju nezaposlenih i siromašnih građana proteklih godina u Hrvatskoj stvorena tri milijardera i 250 milijunaša te da najbogatija petina bogataša u Hrvatskoj raspolaže sa 96 posto bogatstva. U svezi ove informacije ništa se nije dogodilo. Nema čak ni tv emisije. Ni komentara u režimskim pa čak ni u “neovisnim” novinama. O tome se ne raspravlja kao da je to nešto posve normalno u zemlji koja je nedavno izašla iz krvavog i nametnutoga rata.

novac-kuna-045

Istina, teško je nekoga okriviti ako nema dokaza. Ali, od hrvatskih milijardera i milijunaša dokaze nitko i ne traže! Ili, traži, ali o tome javnost ne zna ništa, kao da je to “poslovna tajna”. S druge pak strane, ovih su dana na koprivničkoj gradskoj tržnici inspektori gotovo doveli do ludila jednog siromašnog čovjeka koji je prodavao papriku. Našli su mu prekršaj da nije na vidno mjesto postavio cjenik! Prodavača je to toliko razbjesnilo da je nekoliko vreća paprike iz vlastite proizvodnje pobacao po tržnici i – izgazio. Zaradio je najmanje desetak prijava!

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

No, na koji su se način u ovih proteklih 24 godine enormno obogatili pojedini Hrvati, od kojih ni jedan rata nije ni vidio? Da imamo Zakon o porijeklu imovine vjerojatno bi i to saznali. Ili da ih je Državno i ino odvjetništvo to pitalo. Ali, te milijardere se ne smije ni pitati, ali mi ćemo ipak učiniti iznimku. Dakle, zna li netko, ako ne znaju oni koji bi to trebali znati, na koji su način stekli milijarde dvadesetak najbogatijih osoba u Hrvatskoj: Ivica Todorić, obitelj Lukšić, Emil Tedeschi, obitelj Besnier, Ante Vlahović, Anđelko Leko, Veljko Župan, Pinio Cuccurin, Marinko Zadro, Dražen Robić, Miro Grbešić, Dragutin Drk, obitelj Pipunić, Branko Zec, Lada Tedeschi Florio, obitelj Artuković, obitelj Pivac, Anton Pokrajac, Marijan Palić i Ksenija Juhn Bojadijev?

Većina od njih ima nekoliko milijardi kuna, a oni s dna ove ljestvice “tek” nešto više ili manje od sto milijuna.
Ne, nismo im zavidni, samo nas zanima na koji su način stekli ovako enormno bogatstvo kad je hrvatska krvarila i kad su na desetine tisuća Hrvata dali svoje živote ili dijelove tijela za slobodnu, samostalnu i neovisnu državu.

Je li i to vojna tajna?

Autor: Mladen Pavković
Foto: Politikaplus.com/6yka