italija imigranti

Sredozemno more postaje velika grobnica za ljude iz Afrike koji, bježeći od ratova i siromaštva, ne uspijevaju stići do europskog teritorija, javlja HRT.

Nakon što je jučer talijanska obalna straža spasila njih samo 150 s broda koji je potonuo na putu iz Libije, broj onih koji su se utopili u Sredozemnom moru uvećan je za četiri stotine. Žrtve su većinom maloljetnici.

Brod je potonuo južno od talijanskog otoka Lampeduse. Poziv u pomoć stigao je na vrijeme, no pomoć nije. Jer akcija talijanske vlade Mare Nostrum, koja je dosad spašavala ilegalne emigrante, više ne postoji. Novac je najvažniji razlog za ukidanje projekta.

Prema informacijama našeg dopisnika iz Rima Silvija Tomaševića, Služba obalne straže priopćila je kako je u protekla dva dana spasila oko 10 tisuća migranata i sutra ujutro se očekuje dolazak još jednog borda s migrantima koje prati brod obalne straže.

Italija ima oko tridesetak centara za prihvat migranata gdje ih razne službe – policijske, medicinske, socijalne – identificirju, pregledaju i traže da se izjasne hoće li tražiti politički azil ili ne.

Prihvatni centri su već puni i, zbog novog vala koji se očekuje tijekom ljeta, planira se otvoriti neke vojarne kako bi ih mogli smjestiti.

Italija troši oko osam milijuna eura za migrante, a vjerojatno će ubuduće i više. Očekuje se da će tražiti pomoć Europske unije.

Save the Children, IOM i druge humanitarne organizacije stalno pozivaju EU da pojača operacije spašavanja u Mediteranu prije velikog priljeva koji se uobičajeno događa tijekom ljetnih mjeseci.