nova osobna iskaznica elektronska

U prva dva dana primjene novog zakona o osobnoj iskaznici građani su podnijeli više od 4700 zahtjeva za izdavanje nove, elektroničke osobne iskaznice s ugrađenim certifikatima koji omogućuju pristup elektroničkim uslugama i ovjeravanje dokumenata elektroničkim potpisom.

Tko nema potrebu mijenjati osobnu?

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u srijedu na predstavljanju nove iskaznice kako ne postoji obaveza mijenjanja trenutno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihova roka važenja. Napomenuo je da osobe koje imaju osobnu iskaznicu s trajnim rokom važenja nemaju uopće potrebu mijenjanja, ali da ako žele, mogu svoju osobnu iskaznicu zamijeniti novom, elektroničkom.

U redovnom postupku iskaznica se izdaje po cijeni od 60 kuna za djecu do pet godina, po cijeni od 79,50 kuna za osobe starije od pet godina (s jednim ili dva certifikata), te po cijeni od 49,50 kuna za osobe starije od 65 godina (bez certifikata). Novim zakonom je, uz redovni i ubrzani postupak koji stoji 195 kuna, propisano i izdavanje osobne iskaznice u žurnom postupku po cijeni od 500 kuna.

Iako je cijena osobne viša od dosadašnje, ministar kaže da u EU nema jeftinije osobne iskazne s ugrađenim certifikatima.

Rok važenja iskaznice je pet godina za osobe mlađe od 65 godina. Osobe starije od 65 godina mogu, ako žele, ishoditi iskaznicu s ili bez certifikata, a istekom roka certifikata mogu je nastaviti koristiti ali bez mogućnosti potvrde identiteta i elektroničkog potpisa.

Da bi građani mogli korisiti elektronički dio osobne iskaznice, odnosno certifikate za pristup elektroničkim uslugama i ovjeravanje dokumenata elektroničkim potpisom, moraju iskaznicu aktivirati, što se može učiniti u tri osnovna koraka na portalu eOI (www.eid.hr).

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani

Iako elektroničke osobne iskaznice omogućuju upotrebu elektroničkog potpisa, zasad za njegovu primjenu još nisu ispunjeni uvjeti. No, godinu dana od uvođenja sustava e-građani građanima će biti dostupne 22 usluge, rekla je predstavnica Ministarstva uprave Leda Lepri.

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovom prebivalištu van Hrvatske. Također, hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu, zahtjev za izdavanje elektroničke osobne iskaznice mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta. (Hina)