Štrajk radnika zagrebačke Čistoće nastavljen je u srijedu, treći dan, radnici traže povećanje  koeficijenata za najniže plaćene radnike i vozače Čistoće, a dok to Uprava Zagrebačkog holdinga ne prihvati, neće se vratiti na posao i odvozit otpad u gradu.

“Štrajk se nastavlja. Radnici su svi u Čistoći od ranoga jutra kao jedan. I dalje ostaju ovdje dok im se netko ne obrati, odnosno dok im se ne ispune zahtjevi. Očekuju da im se obrati gradonačelnik Tomislav Tomašević ili članovi Uprave Zagrebačkog holdinga”, izjavila je jutros Hini predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak

Istaknula je da radnici Čistoće traže povećanje koeficijenata, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1,8, a  vozačima na 2,4. 

Kaltak je podsjetila da je Uprava Zagrebačkog holdinga jučer pristala na pet od njihovih 11 zahtjeva, a radnici, kao uvjet povratka na posao, traže beskompromisno povećanja tih koeficijenata. 

Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je jučer nabavu nove ispravne HTZ opreme i plaćanje kartica vozača, koje su vozači dosad morali plaćati sami. Prihvatili su i zahtjeve za izradu sistematizacije radnih mjesta u roku 30 dana, upute na koji način radnici trebaju prikupljati otpad, te besplatni parking za radnike Čistoće ispred podružnice, koji su dosad morali plaćati.

O ostalih sedam zahtjeva u Upravi Zagrebačkog holdinga su spremni pregovarati.

Radnici prihvaćaju da se od sedam zahtjeva njih pet rješava putem pregovora u procesu mirenja.

Tomašević najavio konferenciju za medije nakon dva dana skrivanja i šutnje

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održat će u srijedu u 10 sati konferenciju za medije u prostorijama Gradske uprave, u povodu posljednjih zbivanja u podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga, najavljeno je iz Grada (10 sati, Trg Stjepana Radića 1).

Podsjetimo, radnici Čistoće štrajkaju već treći dan zbog najavljenih izvanrednih otkaza za trojicu djelatnika. Gradonačelnik Tomašević dva se dana skrivao od javnosti te nije dosad komentirao štrajk u Čistoći, ali ni ogromne probleme s kojima se građani susreću od kada se otpad ne odvozi.

Zagreb je pun smeća i zasad nema naznaka da bi se to tokom današnjeg dana moglo promijeniti,

foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Komunalni radnik Čistoće Sabahudin Sedić za Hinu je potvrdio kako se njihova blokada Čistoće nastavlja, a najava danas ujutro ne izlaze na teren negativan je odgovor na apel iz zagrebačke Gradske uprave koja razmatra što s radnicima koji su u nezakonitom štrajku.  

“Ni treća ni prva smjena neće izaći na teren”, rekao je Sedić sinoć u izjavi dodavši kako su samoorganizirani radnici odlučni u svojim zahtjevima, a najvažniji su oni da operativi Čistoće povećaju koeficijenti. 

Jučer su radnici Upravi Čistoće i Holdinga postavili zahtjeve, a Čistoća je, kaže, pristala na one manje bitne, što je razlog za nastavak štrajka.

“Najbitniji su nam koeficijenti, mi stojimo jedan uz drugoga, i nećemo odustati dok se ne povećaju”, rekao je Sedić. 

Na pitanje je li svjestan opasnosti koje sudjelovanje u nezakonitom štrajku može donijeti radnicima, Sedić je poručio da radnici pod “cijenu svega” ne idu van. 

Neka nam daju otkaze

“Neka nam daju otkaze svima”, kaže Sedić dodajući da je takav stav svih radnika. 

Na takve ultimativne zahtjeve radnika, iz zagrebačke Gradske uprave ranije su poručili da su spremni razgovarati, ali u pregovorima sa sindikatima u koje će, po želji uključiti i same radnike. 

“Naša poruka je jasna, mi smo voljni o svim tim zahtjevima pregovarati, s tim da podsjećamo da je Čistoća komunalno poduzeće (…) i da postoje objektivna ograničenja oko toga. Nije moguće sada plebiscitarno odgovoriti na 11 zahtjeva i na njih pristati ili ne, moramo se vratiti na pregovore, a radnike pozivamo da se vratite na posao”, istaknula je Dolenec. 

Zamjenica Dolenec poručila je i kako se razmatraju pravne mogućnosti protiv radnika koji su u nezakonitom štrajku, dodajući da su mogući i otkazi. 

Izvor: Sloboda,hr/Hina

foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo