IMIGRANTI

U noći s četvrtka na petak talijanska Obalna straža primjetila je napušteni trgovački brod pod zastavom Sierra Leonea s oko 450 ilegalnih imigranata kako besmopomoćno pluta nošen olujnim nevremenom, 65 km od jugoistočnog vrha talijanske obale na ulazu u Jadransko more.

Brod, koji je identificiran pod imenom Ezadeen, primijećen je prvi put kad je bio udaljen oko 130 km od talijanske obale i dok se međunarodnim vodama kretao brzinom od oko sedam čvorova. No, u međuvremenu se pokvario motor plovila, a posada je napustila brod, ostavljajući ilegalne imigrante, među kojima ima i djece i trudnica, na milost i nemilost olujnom moru.

Jedna od osoba s broda uspjela je radiom kontaktirati Obalnu stražu i obavijestila ih o događajima na napuštenom i onesposobljenom plovilu. Obalna straža je potom aktivirala islanski patrolni čamac Tyr koji se nalazio u tom području i radi za Frontex, agenciju pri Europskoj uniji koja je zadužena za nadgledanje granica.

Tyr je uspio doploviti do Ezadeena i približiti mu se, ali teški vremenski uvjeti nisu omogućili spajanje dva plovila, pa se u akciju spašavanja moralo uključiti i talijansko zrakoplovstvo, koje je helikopterom prebacilo trojicu liječnika s Tyra na napušteni brod s ilegalnim imigrantima. Spasilačka akcija još uvijek traje, prenosi HRT.

Zanimljivo, ovo je već drugi ovakav slučaj u posljednja dva dana. U utorak je talijanska mornarica zauzela teretni brod koji je prevozio više od 760 ilegalnih imigranata i plovio prema Pugliji te također bio napušten. Prema izvješćima Obalne straže, da nije bilo intervencije talijanske mornarice, brod bi se razbio o stijene. Brod Blue Sky million, koji je plovio pod moldovskom zastavom, u srijedu je dopremljen u luku Gallipoli. Tamo su lokalne vlasti zbrinule stotine imigranata koji su, prema izvješćima talijanskih medija, većinom porijeklom iz Sirije.