članovi biračkih odbora

Članovi biračkih odbora u Hrvatskoj za svoj će rad na parlamentranim izborima dobiti naknadu od 300 kuna neto po osobi, a predsjednik i njegov zamjenik po 350 kuna, doznaje se u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Birački odbor ima deset članova, predsjednika i četri člana te njihove zamjenike. Po dva člana i zamjenika određuje većinska politička stranka ili koalicija, a po dva člana i zamjenika oporbene stranke ili koalicije sukladno stranačkom sastavu Sabora. Predsjednik i njegov zamjenik ne smiju biti članovi stranaka, a poželjno je da budu pravne struke.

Za inozemstvo, gdje se glasuje dva dana, u subotu i nedjelju, naknade su veće.

Za predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora u BiH, Njemačkoj i Srbiji jednokratna naknada iznosi 500 kuna neto po osobi, a za članove i njihove zamjenike po 450 kuna neto.

U ostalim zemljama, predsjednik i njegov zamjenik dobit će po 450, a članovi i zamjenici po 400 kuna neto naknade.

Planirani trošak za naknade iznosi 43, 3 milijuna kuna bruto, a naknade će se isplaćivati po završetku izbora, poručuje DIP.

U Hrvatskoj i inozemstvu za parlamentarne izbore određeno je nešto manje od sedam tisuća biračkih mjesta, a svako ima svoj birački odbor. (Hina)