Prošle večeri i noći s 5. na 6. travnja Beograd je svijetlio u bojama zastave Njemačke, objavio je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Facebooku.

Most na Adi, savski i Brankov most, palaća Albanija, fontana na Slaviji i Narodna skupština bili su prebojeni bojama zastave Njemačke.

– Na ovaj način Beograd i Srbija izražavaju solidarnost s borbom Savezne Republike Nemačke s epidemijom virusa korona i sućut sa svim žrtvama ovog opakog virusa u ovoj zemlji – napisao je Vesić.

Međutim, ovo i ne bi bila neka vijest da Beograd nije zasvijetlio u njemačkim bojama točno na 79. obljetnicu bombardiranja Beograda od strane Njemačke.

Naime, 6. travnja 1941., u 6:30 ujutro, bez objave rata, sile Trećeg Reicha su napale Kraljevinu Jugoslaviju.  Luftwaffe je bombardirala Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca (ukupno 484 aviona 6. i 7. travnja). Avioni su poletjeli iz Beča, Graza i Arada. Grad je bombardiran u četiri naleta 6. travnja, i ponovo 7, 11. i 12. travnja 1941. Upotrijebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi. Beogradska protuzračna obrana nije se mogla mjeriti sa teškim naoružanjem nacističke avijacije.

U bombardiranju Beograda 1941. poginulo je 2.274 ljudi, dok je broj ranjenih mnogostruko veći. Tisuće zgrada je oštećeno u manjem ili većem razmjeru, uključujući Narodnu knjižnicu, koju je uništila vatra.

Njemačke snage ušle su u Beograd 12. travnja 1941. bez većeg otpora. Predvodi ih Fritz Klingenberg.

Ostaje pitanje hoće li Beograd u petak 10. travnja zasvijetliti u bojama Hrvatske?