imigranti

Zemlje koje su pogođene dolaskom velikog broja imigranata zapadnobalkanskom rutom dogovorile su se da će povećati kapacitete za prihvat imigranata, od čega 50 tisuća u Grčkoj, a isto toliko na zapadnom Balkanu, objavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon završetka sastanka posvećenog zapadnobalkanskoj imigrantskoj ruti.

Grčka je obećala da će do kraja godine stvoriti kapacitete za prihvat 30 tisuća ljudi uz pomoć UN-a, a kasnije još 20 tisuća. Ostalih 50 tisuća mjesta trebalo bi osigurati u zemljama zapadnog Balkana, ali nije precizirano gdje.

Čelnici osam zemalja članica EU-a i triju nečlanica (Albanija, Makedonija i Grčka) dogovorile su se da će provesti 17 mjera kako bi stabilizirale i usporile protok izbjeglica.

Čelnici su prihvatili zajedničku izjavu od 17 točaka, koja je znatno ublažena u odnosu na nacrt koji je pripremio predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i koji je imao 16 točaka.

U većem broju točaka izbačena je riječ da se čelnici obvezuju na nešto.

Znatno je ublažena točka u kojoj se kaže da usmjeravanje izbjeglica nije prihvatljivo. Sada se kaže da “politika usmjeravanja izbjeglica bez obavještavanja susjedne zemlje nije prihvatljivo”.

Čelnici su najavili da će u roku od 24 sata imenovati osobe za kontakt u svojim kabinetima kako bi se olakšala razmjena informacija i koordinacija u upravljanju izbjegličkim valom.

Složili su se da će osigurati kapacitete za registraciju izbjeglica i uzimanje biometrijskih podataka, da će razmjenjivati informacije o veličini imigrantskog vala koji prolazi kroz njihovu zemlju.

Imigranti koji ne ispunjavaju uvjete za azil trebali bi biti vraćeni.

Slovenija će dobiti pomoć od 400 policijaca za nadzor granice na temelju bilataralne pomoći drugih zemalja.

U zajedničkoj izjavi čelnici su pozvali Komisiju da nadgleda na tjednoj osnovi provedbu dogovorenih mjera. (Hina)