hzzo stipendiranje liječnika

Tijekom jeseni bit će raspisani natječaji za stipendiranje deficitarnih liječničkih specijalizacija u ruralnim sredinama, za što je iz strukturnih fondova EU osigurano 20 milijuna eura, doznaje se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Specijalizantima obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i hitne medicine, koji su svoju djelatnost spremni obavljati u zabačenim područjima nerazvijenih županija, bit će osiguran novac za specijalizaciju, ali i troškove života.

Cilj je povećati broj liječnika, posebno u 15 županija koje gospodarski slabije stoje, a izuzeti su Grad Zagreb, Zagrebačka, Zadarska, Dubrovačka, Primorsko-goranska i Istarska županija.

Uz plaću i plaćenu specijalizaciju, liječnici će dobivati 9 do 11 tisuća kuna, za troškove života, poput stana, režija, vrtića i prehrane. Cilj nam je liječnike zadržali u Hrvatskoj i u ovih 15 županija koje imaju najviše nepopunjenih mjesta u mreži, u kojoj nam nedostaje 400 liječnika, ističe ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Upitan za komentar najavljenih mjera, tajnik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Krešimir Luetić ocjenjuje ga parcijalnim rješavanjem problema, jer obuhvaća uglavnom izvanbolničke specijalnosti. Sličan model stimulacije nužno je uspostaviti i za bolničke specijalizacije, ističe tajnik HUBOL-a.

Upozorava i da “istovremeno, kolege na specijalizaciji još uvijek potpisuju tzv ‘robovlasničke’ ugovore koji ih stavljaju u vrlo nepovoljan položaj što rezultira odlaskom iz Hrvatske, pa u gotovo svim hrvatskim bolnicama nedostaje veći broj anesteziologa”. Kao problem navodi i to što radne uvjete liječnika dogovaraju predstavnici sindikata koji ne okupljaju liječnike. (Hina)