udba perković mustač bruno bušić

Na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu ovoga je tjedna na suđenju bivšim jugoslavenskim obavještajcima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženima za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj, “pronađen” dokument koji se može smatrati prijedlogom za likvidaciju poznatog hrvatskog emigranta Brune Bušića, navodi Jutarnji list.

Kako navode, ovaj bi dokument mogao biti značajan iako nema izravne veze s ubojstvom Đurekovića, jer se iz njega jasno može vidjeti linija zapovijedanja, odnosno tko predlaže “neutralizaciju”, kome ide na odobrenje i tko potom provodi “predložene mjere”.

Dokument sadrži zaključke s operativnog sastanka održanog 11. siječnja 1977. u republičkom SUP-u RH. Bušić je ubijen u Parizu 1978., a na sastanku su prezentirani podaci o djelovanju većeg broja hrvatskih emigranata, pri čemu je Bruno Bušić označen kao u tom trenutku najopasnija osoba. U dokumentu se spominje njegova povezanost s emigrantima i emigrantskim organizacijama koje su poduzimale ili planiraju poduzimati razne terorističke akcije protiv Jugoslavije.

Iako se u nastavku ne spominju imena jasno je da je “akter pod brojem 1” Bruno Bušić. Kako navodi Jutarnji list, u dokumentu stoji kako je zaključeno da se, u cilju onemogućavanja namjera ekstremnih emigrantskih grupa i pojedinaca, uz ostalo poduzme i sljedeće. “1. Izvrše sve predradnje, kako bi se akter akcije pod brojem 1. neutralizirao, odnosno onemogućila njegova neprijateljska aktivnost na duže vrijeme.”

Osim toga, traži se i da se ovaj prijedlog “razmotri od mjerodavnih i usvoji jer je, po njihovu mišljenju, to jedini izlaz iz postojeće situacije”.

Podaci koji su izneseni tijekom suđenja kažu kako je ovakve mjere e u to vrijeme u konačnici odobravao sam Josip Broz Tito, a nakon njegove smrti bio je nadležan Savjet za zaštitu ustavnog poretka.

“Nakon što se predložene mjere odobre od mjerodavnih faktora, ponovo će se – posebno svaka radnja – dogovarati, kako bi realizacija ovih operativnih obrada bila što uspješnija”, navodi se u dokumentu.

Uvođenje ovog dokumenta kao dokaza predložili su sutužitelju u postupku, odvjetnici Đurekovićeve udovice Gizele Đureković.

Dokument bi tako mogao biti važan na suđenju jer pokazuje da su u jednoj usporedivoj “ofenzivnoj akciji” usmjerenoj “neutralizaciji neprijatelja”, pored saveznih, sudjelovali i ljudi iz republičkog SDS-a – s onih pozicija na kojima su u vrijeme ubojstva Đurekovića bili Perković i Mustač (Mustač je bio zamjenik sekretara, odnosno šef republičke službe, dok je Perković vodio II. odjel za neprijateljsku emigraciju), zaključuje Jutarnji list.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Jutarnji