Motorola-tattoo3

Motorola, sada u vlasništvu Googlea, podnijela je zahtjev za patentiranje tehnologije koja djeluje kao da je iz znanstveno-fantastičkih filmova: elektronička tetovaža koja djeluje kao “mobilni mikrofon, detektor laži i digitalni zaslon”.

Tetovaža bi hvatala vibracije ili zvuk, izravno iz korisnikovog grla, čime se eliminira pozadinska buka koja tako često ometa razgovore preko mobitela.

Zvuk bi se onda prenosio iz elektroničke tetovaža, koja ima svoj ​​vlastiti izvor napajanja, u obližnji smartphone uređaj putem Bluetooth veze.

Iz Motorole navode da je glavni razlog patentiranja ove tehnologije taj što “mobilni komunikacijski uređaji često rade u bučnom okruženju”, te da se s ovom tehnologijom “komunikacija razumno može poboljšati”, prenosi Theage.com.au. Također, navode da se uređaj također može koristiti kao detektor laži mjerenjem kožne električne vodljivosti ili “galvanske reakcije kože” – razina na kojoj električna struja prolazi kroz nešto.

Motorola-tattoo-mic-540x234

Tetovaža bi čak mogla biti opremljena sa zaslonom i korisničkim sučeljem za unos naredbi, kao što su isključivanje uređaja i pridruženje u grupni razgovor.

Zahtjev za patent pod nazivom “Spoj elektronske kožne tetovaže na mobilni komunikacijski uređaj” podnesen je u svibnju 2012., a objavljen je u četvrtak u SAD-u.