most bože petrov koalicija hdz sdp

Čelnik MOST-a nezavnisnih lista Božo Petrov održao je konferenciju za novinare nakon što se sastao s predsjednicima koalicije Hrvatska raste i Domoljubna koalicija.

Petrov je na početku rekao kako je MOST otvorio razgovore i s HDZ-om i s SDP-om. “Smatramo da Hrvatskoj u ovom trenutku treba jedinstvo. Mi smo u MOST-u na vrlo jednostavan način uspjeli između sebe prevladati bilo kakve ideološke, svjetonazorke podjele. Iako smo u početku bili heterogeni, to smo znali staviti sa strane jer je u ovom trenutku u RH prioritet gospodarska situacija. Očekujemo i od Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste da taj dio razumiju i prihvate i da se pokuša napraviti jedinstvena vlada”, rekao je Petrov.

Dodao je kako bi sve drugo bilo prevara MOST-ovih birača. “To je jedini uvjet i jedini način na koji se mogu provesti reforme. Smatramo da MOST u ovom trenutku može biti moderator jedinstva HDZ-a i SDP-a. Vjerujemo da nakon 25 godina oni mogu zaustaviti animozitet i teške riječi, barem na dvije godine”, poručio je Petrov.

Dakle, MOST predlaže nešto za što unaprijed zna da se neće dogoditi, a time po mišljenju mnogih odbija od naroda pruženu priliku preuzimanja odgovornosti za vođenje države, već taktički krivnju za eventualne nove izbore pokušava prebaciti na SDP i HDZ, što će se vjerojatno argumentirati time da SDP i HDZ ne žele “reforme”. Čak i da dođe do te koalicije, MOST želi biti samo “moderator”, što ih opet oslobađa većine odgovornosti. Za očekivati je da HDZ i SDP neće na to pristati. Uostalom, SDP-u i HDZ-u za koaliciju nije ni potreban MOST, pošto to s ogromnom većinom u Saboru mogu i sami napraviti.

Petrov je također poručio kako neće odustati od tih zahtjeva, te najavio kako će se u sljedećoj fazi obaviti proces usuglašavanja reformi s obje koalicije. “Nadam se da će kroz to vrijeme doći na kraju i inicijativa s jedne i s druge strane, da će se pokazati da je to moguće”, dodaje. Na pitanje hoće li on biti mandatar, Petrov je rekao kako je ovo tek početak razgovora i kako očekuje da svi zajedno sjednu za stol. Rekao je kako će i MOST predložiti mandatara, ali tek kada se prve dvije faze zaključe.

Na novinarsko pitanje što će se dogoditi ako ih odbiju, Petrov zaključuje: “Vjerujem da će biti dovoljno političke mudrosti i svjesnosti situacije”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina