arsenije

Neprestana manipulacija brojem birača se nastavlja. Nakon izjava o 4,5 milijuna birača i stava Ustavnog suda da je 21. rujna u Hrvatskoj bilo 4,042.522 birača, Ministarstvo uprave danas je izišlo s novom brojkom. Pravo biranja na izborima za predsjednika Republike 28. prosinca imat će ukupno 3.779.281 birač, objavilo je u petak Ministarstvo uprave, prenosi Narod.hr.

Ministar uprave Arsen Bauk zaključio je, naime, s 19. prosincem popis birača za izbore, a taj broj iznosi 3.779.281, od kojih je s prebivalištem u Hrvatskoj njih 3.770.953, a bez prebivališta 8.328 birača.

Svakodnevna promjena broja birača razumljiva je pojava, ali ostaje nejasno kako se broj birača kroz nekoliko mjeseci može promijeniti za oko 200.000 ili varira ovisno o volji vladajućih – od 4,5 milijuna kad je potrebno za referendum, ili oko 3,5 milijuna kad se u predizbornoj kampanji najavljuje sređivanje biračkih popisa. Također, u odnosu na odluku Ustavnog suda koja propisuje da se broj potrebnih potpisa za neku referendumsku inicijativu određuje na sam dan početka prikupljanja potpisa, čini se nelogično da se broj birača za predsjedničke izbore određuje 8 dana prije otvaranja birališta. Budući da se broj birača svakodnevno mijenja, logičnije bi bilo objaviti popis birača na sam dan predsjedničkih izbora. Kako je to fizički i realno nemoguće zbog same provedbe, jedini zaključak je da je i odluka Ustavnog suda, koja mora počivati na realnim parametrima, pomalo nelogična.

Predsjednički izbori će se, osim u Hrvatskoj, provesti u još 50 država, a birači će odlučiti hoće li to biti Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), Ivo Josipović (SDP), Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) ili Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).