ministar poljoprivrede romić opg

Ministar poljoprivrede dr. Davor Romić govoreći o prvim potezima izjavio je u nedjelju u Dnevniku HTV-a da je Ministarsvo u fazi pripreme proračuna koji će biti nešto veći od 6 milijardi kuna, te naglasio kako su temelj razvoja hrvatske poljoprivrede obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Romić je kazao kako neće biti novih zapošljavanja u Ministarstvu, već da se razmišlja o restrukturiranju, racionalizaciji i uštedama unutar Ministarstva.

Najavio je da će intenzivno raditi na podjeli državnog poljoprivrednog zemljišta, kojeg ima oko 750 tisuća hektara. Ministar Romić istaknuo je da je kao profesor Agrononskog fakulteta autor mnogih studija i da to znanje želi iskoristiti za razvoj hrvatske poljoprivrede.

Posebno je naglasio da su temelj razvoja hrvatske poljoprivrede OPG-ovi i da će oni i dalje ostati, napomenuvši da želi vratiti vjeru hrvatskim poljoprivrednicima.

Dijeliti poljoprivredu na male i velike nije dobro, ocijenio je, dodavši da su za razvoja poljprivrede važne veze ‘velikih i malih’ i njhove sinergije – a tu veliku ulogu ima Poljoprivredna komora.

Ministar Romić na novinarski upit također je rekao kako rezanja u poljoprivredi neće biti.

Inače, Udruga Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Hrvatske – Život uputila je pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću sa zamolbom da se hitno razmotre osnovni problem hrvatske poljoprivrede, a to je stvaranje uvjeta da obiteljska poljoprivredna gospodarstva na selu zauzmu ono mjesto u gospodarstvu, kakvo imaju u svim naprednim europskim zemljama.

Zahtjev da se Hrvatska prehrani vlastitim resursima nije samo infrastrukturno, ekološko, okolišno i sigurnosno pitanje, nego je prehrana onim što nam zemlja daje – jedna od najelementarnijih gospodarskih zadaća, istakao je predsjednik udruge OPGH Život, Antun Laslo.

Pozvao je premijera Oreškovića da ih primi kao “predstavnike najveće općenacionalne seljačke udruge”, te izražava uvjerenje da bi iskustva članove Udruge Život mogla pomoći u provedbi ciljeva poljoprivredne politike, o kojima su, kaže Laslo, “koalicijski partneri suglasni”.

(Hina)