pupovac, ljudska prava, hdzFoto: fah

Milorad Pupovac je u ponedjeljak izabran za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, iako on osobno podržava lik i djelo Josipa Broza Tita, pod čijim totalitarnim režimom su masovno kršena ljudska prava, što priznaju i Rezolucija Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina iz 2006. i Deklaracija Hrvatskog sabora.

Hrvatski sabor je na sjednici donio odluku o razriješenju Furia Radina na mjestu predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a zamijenio ga je Milorad Pupovac. Iako je promjena službe učinjena u sklopu nove raspodjele saborske većine, podsjetimo, Bruna Esih, koja se zalaže za razotkrivanje Titovih zločina, je istom odlukom Sabora razriješena članstva u tom Odboru.

Podsjetimo, u svome pozdravnom govoru na Petrovoj gori Pupovac je rekao kako je antifašistički pokret “prerastao u pokret ravnopravnosti, slobode i bratstva”, dok su oni koji su 1945. bježali prema Austriji, bježali “od vlastite savjesti i od vlastitog zločina, koji su zgriješili i prema Bogu i prema čovjeku” te je zabilježeno njegovo negiranje zločina na Bleiburgu.

Pupovac je pojasnio da “Bleiburg nije mjesto stradanja, nego mjesto obnavljanja ideologije i političkih vrijednosti koje ne mogu prihvatiti i koje moraju ostati iza nas ako se želimo okrenuti budućnosti”, prenosi HRT.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/HRT