zoran milanović monetizacija autocesta uskok slavko linić

Najnoviji statistički podaci DZS-a o padu industrijske proizvodnje i izvoza za prvih sedam mjeseci na godišnjoj razini pokazuju upravo ono što je direktno.hr jučer pisao. Naime, porast izvoza u prvih šest mjeseci od 12, 3 posto, kojim se premijer Zoran Milanović hvalio, u samo mjesec dana pao je na 11,1 posto, što je bilo za očekivati, kad je baziran uvelike na brodogradnji, a isporuka brodova ne događa se tako često. Brodogradnja je lani bila gotovo na nuli.

Ovim tempom, dakle, Milanovićevi ‘fantastični’ rezultati porasta izvoza i proizvodnje na godišnjoj razini do kraja godine istopit će se kao led u čaši vode, i toga je aktualna Vlada itekako svjesna. Na kraju će rast izvoza biti minoran, kao i mizerni porast BDP-a, koji je generiran upravo takvim poslovima.

Naime, kako smo jučer prenijeli, u komentaru HGK otkriva se da je vrijednost robnog izvoza u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci na godišnjoj razini povećana za 12,3 %, pri čemu je najviše povećan izvoz ostalih prijevoznih sredstava, u najvećoj mjeri brodova.

Tako je brodogradnja nakon više godina pada proizvodnje i izvoza i osjetnoga negativnog utjecaja na kretanje ukupne vrijednosti izvoza znatno utjecala na dobre trendove u kretanju izvoza. Rast izvoza popraćen je i snažnim rastom uvoza. Uvoz je rastao prema osjetno manjoj stopi od 8,8 %, ali je porast njegove vrijednosti bio tek nešto manji nego kod izvoza, stoji u jučerašnjem komentaru HGK.

Danas su, pak, objavljeni podaci na stranicama DZS-a, da je hrvatski robni izvoz u prvih sedam mjeseci ove godine porastao je za 11,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 61,2 posto. Zbog ovih 1,2 posto pada, već sad ime krnje Kukuriku koalicije (Hrvatska raste) ne vrijedi.

Prvi privremeni rezultati o robnoj razmjeni s inozemstvom pokazuju da je Hrvatska u razdoblju od siječnja do kraja srpnja ove godine, izvezla roba u vrijednosti 49,7 milijardi kuna, što je 11,1 posto ili 4,9 milijarde kuna više nego u istom lanjskom razdoblju, što je čak 1,2 posto manja stopa rasta nego u prvih šest mjeseci, kada je izvoz, prema jučer objavljenoj drugoj procjeni DZS-a, rastao po stopi od 12,3 posto.

Istodobno, uvoz je porastao po stopi od 5,4 posto ili za 4,1 milijardu kuna i iznosio je 81,2 milijarde kuna.

Manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom na kraju srpnja iznosio je velikih 31,5 milijardi kuna, a za ilustraciju, porast BDP-a kojim se Milanovićeva Vlada neizmjerno hvali iznosi samo 1,5 milijardi. Ove nas je godine zadužio za dodatnih 20 milijardi kuna.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr/DZS