milanović hčsp hdz most petrov

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović održao je konferenciju za medije na kojoj je pozvao čelnika MOST-a Božu Petrova da preuzme odgovornost i postane predsjednik Sabora.

Premijer se na početku konferencije osvrnuo na rast BDP-a od 2,8 posto, što se nije dogodilo od 2008. godine.

“Hrvatska zaista raste i nema povratka na staro. Ovi rezultati ekonomskog rasta su i nas malo iznenadili puno. Važno je da posao nastavimo što prije. Ovo su rezultati rada moje vlade, naše vlade. Taj posao nudimo da nastavimo raditi dalje raditi s MOST-om”, istaknuo je Milanović i dodao kako ne pristaje na zajedničku vladu s HDZ-om i HČSP-om jer ‘razlike među njima su prevelike’.

“MOST pozivamo da se uključe, a ne da se priključe”, poručio je premijer.

“Predsjednica je odlučila da se Sabor konstituira 3. prosinca, što nam je oduzelo vrijeme za pregovore. Sada je trenutak kada treba donijeti odluku o izboru predsjednika Sabora. Pozivam Božu Petrova da se prihvati te dužnosti. To je njegova obaveza i odgovornost. Budući da je Božo Petrov na čelu MOST-a, MOST ga kao takvog i percipira, pozivamo ga da bude predsjednik Sabora. Ako on to odbije, mi predlažemo da mi odredimo privremenog predsjednika Sabora”, rekao je Milanović.

Milanović je izrazio svoju bojaznost da pregovori s MOST-om neće biti efikasni ovaj tjedan jer je fokus na konstituiranju Sabora. Upozorio je kako se Hrvatska nikada prije nije našla u ovakvoj situaciji.

“Mogli bismo s dijelom MOST-a, ali ne želimo. Netko sustavno plasira da želimo razbiti MOST. To je potpuno pogrešno. To govore HDZ, HČSP da njima ne treba cijeli MOST”, rekao je Milanović.

Dodao je da nije pričao s Petrovom od posljednjih pregovora te da mu je danas odlučio uputiti javni poziv s obzirom na jučerašnje konzultacije kod predsjednice. Isto tako, kazao je da s HDZ-om nije razgovarao o tome “jer ga za njih nije ni briga”.

“S Petrovom razmjenjujem SMS poruke, ali nismo se čuli od onog sastanka u Westinu. Ovo je javni poziv”, rekao je Milanović.

“Prgometa čujem, ali nikakve sastanke nemam. Prgomet je bio u MOST-u, više nije, šteta, što da kažem, oni znaju najbolje”, komentirao je Milanović.

Istaknuo je da u pregovorima žele ljude koji su konstruktivni i koji nisu “yesmeni”.

“O nekim stvarima moramo razgovarati, ali moramo osvijetili činjenicu da smo EU, da neke stvari možemo mijenjati, a da bismo neke dirali moramo izaći iz EU. A to je u ovom trenutku nemoguće i to nije tema razgovora”, rekao je.

Izvor: Sloboda.hr/RTL